Katër mënyra natyrale për të ndihmuar në lehtësimin e çrregullimit të humorit

Ankthi është një emocion normal që shkakton rritje të vigjilencës, frikës dhe shenjave fizike, të tilla si rrahjet e shpejta të zemrës.

Megjithatë, simptomat mund, për disa, të bëhen dërrmuese dhe mund të ndikojnë kryesisht në jetën e përditshme, punën dhe marrëdhëniet e një personi.

Por, si mund të lehtësoni natyrshëm simptomat që lidhen me ankthin?

Flini më shumë

Një studim në Bibliotekën Kombëtare të Shëndetit hetoi privimin e gjumit dhe ankthin e shkaktuar. Studimi përfshiu 13 pjesëmarrës meshkuj, pas 30 orësh privim gjumi dhe pas një privimi të pjesshëm të gjumit të natës.

Ankthi i gjendjes u mat përpara çdo testi Wingate. “Rezultatet tona sugjerojnë se zgjimi i vazhdueshëm 30 orësh mund të rrisë nivelin e ankthit pa dëmtuar performancën anaerobe, ndërsa një natë e privimit të pjesshëm të gjumit ishte joefektive si në gjendjen e ankthit ashtu edhe në atë anaerobik”, vuri në dukje studimi.

Ai shtoi: “Rezultatet mesatare të ankthit të gjendjes pas privimit total të gjumit ishin dukshëm më të larta kur krahasoheshin me matjet bazë dhe të pjesshme të privimit të gjumit”.

Dietë e ekuilibruar

Një studim shikoi se si disa modele dietike treguan lidhje me simptomat e ankthit te të rriturit e moshuar. Në studimin aktual, u analizua vlerësimi i lidhjes midis zakoneve dietike, marrjes së energjisë dhe simptomave të ankthit duke përdorur të dhëna nga 1128 të moshuar grekë pa sëmundje kardiovaskulare para-ekzistuese (CVD) ose ndonjë sëmundje tjetër kronike.

Studimi zbuloi se njerëzit e moshuar me ankth kishin më shumë gjasa të ishin ulur, të ishin duhanpirës dhe të shfaqnin simptoma të depresionit. Studimi vuri në dukje: “Modeli dietik i yndyrave të ngopura dhe sheqernave të shtuara u shoqërua me nivele më të larta ankthi.”

Ushtrimi

Efektet e ushtrimeve dhe aktivitetit fizik në ankth u analizuan në një studim. Studimi vuri në dukje: “Efektet e dobishme të aktivitetit të rregullt fizik në shëndet janë të padiskutueshme në fushën e mjekësisë moderne”. “Ushtrimi është shpesh hapi i parë në modifikimin e stilit të jetesës për parandalimin dhe menaxhimin e sëmundjeve kronike. Ushtrimi i rregullt rezulton në ndryshime fiziologjike dhe përshtatje në trupin e njeriut. Studimet kanë treguar se ushtrimet e rregullta aerobike janë të lidhura me sistemin nervor simpatik më të ulët.

Reduktoni alkoolin dhe kafeinën

Një rishikim sistematik shqyrtoi efektet e reduktimit të alkoolit në simptomat fizike dhe mendore.

Studimet tregojnë se ndërhyrjet që synojnë reduktimin e alkoolit (përfshirë abstinencën totale si një qëllim të mundshëm terapeutik) kanë rezultuar në efekte pozitive në pirësit e dëmshëm, të rrezikshëm ose të varur nga alkooli.

SHARE