Përfitimet shëndetësore të dushit të ftohtë

Shumica e njerëzve do të pajtohen se është mirë të bëni një dush të ngrohtë ose të zhyteni në një banjë të nxehtë për t’u çlodhur pas një dite të gjatë dhe stresuese, por gjithnjë e më shumë njerëz po bëjnë pikërisht të kundërtën – ata guxojnë të bëjnë dush në ujë të ftohtë. Ose të paktën fillojnë dhe përfundojnë me një rrjedhë të ftohtë.

Ekzistojnë gjithashtu disa prova për të mbështetur përfitimet shëndetësore të dushit të ftohtë.

Promovon humbjen e peshës

Ekspozimi ndaj të ftohtit përshpejton humbjen e yndyrës. Përveç indit dhjamor të bardhë, në trup ka edhe ind dhjamor kafe dhe i ftohti vepron pikërisht mbi të për të djegur yndyrën dhe glukozën.

Një dush i ftohtë për vetëm tre minuta në ditë mund t’ju ndihmojë të përmirësoni disponimin dhe t’ju bëjë të ndiheni shumë më mirë. Meqenëse i ftohti shkakton ngushtimin e enëve të gjakut sipërfaqësor, gjaku lëviz nga sipërfaqja e trupit tonë në brendësi dhe furnizon më mirë trurin dhe organet vitale.

Forcon rezistencën ndaj stresit dhe stimulon trurin

Gjatë miliona viteve të evolucionit, primatët pësuan stres të përditshëm fiziologjik si ndryshimet e përkohshme të temperaturës. Një dush i ftohtë mund të përfitojë nga reagimi natyral i trupit ndaj këtyre ndryshimeve për ta bërë trupin më të fortë. Për më tepër, këto ndryshime të shkurtra në temperaturën e trupit janë treguar se ndihmojnë trurin tonë të funksionojë më mirë.

Forcon sistemin imunitar

Duke qenë se dushi i ftohtë përshpejton metabolizmin, aktivizon edhe sistemin imunitar, i cili çliron qelizat e bardha të gjakut që luftojnë kundër viruseve. Hulumtimet kanë treguar se ata që bëjnë dush të ftohtë më shpesh kanë përqendrime më të larta të plazmës, qelizave T dhe limfociteve.

Na ndihmon të përshtatemi më mirë me të ftohtin

Hulumtimet kanë treguar se ata që kalojnë më shumë kohë në të ftohtë mund t’i tolerojnë kushtet e ftohta shumë më mirë. Tre deri në pesë minuta dush i ftohtë çdo ditë mund të na ndihmojë ta përballojmë motin e ftohtë shumë më mirë në dimër.Reklama

Si të mësoheni me një dush të ftohtë

– bëni dush në mënyrë alternative me ujë të ftohtë dhe të nxehtë dhe sigurohuni që ta përfundoni me të ftohtë

– mbajeni akullin në pjesën e pasme të qafës për 20-30 minuta – thjesht mbështillni një pako të ftohtë në një peshqir dhe mbështetuni tek ajo ndërsa shikoni TV ose lexoni

– pini 500 ml ujë akull me stomakun bosh menjëherë pas zgjimit

– mbajini këmbët në ujë të ftohtë për 20 minuta

SHARE