Tre faktorë që kontribuojnë në shëndetin e mirë të trurit

Truri juaj është mjaft i mrekullueshëm. Rreth 100 miliardë qeliza nervore punojnë së bashku për t’ju mbajtur të shkathët dhe të shpejtë në të menduarit tuaj.

Por, ashtu si pjesa tjetër e trupit, truri juaj mund të mos jetë aq i fuqishëm kur të kalohen ca vite.

Ndoshta ju duhet t’i shkruani gjërat, ose harroni takimet, ose nuk mund ta ndiqni plotësisht bisedën ose veprimin në TV pa u lodhur.

Për fat të mirë, është e mundur të ushtrosh edhe trurin.

“Çelësat e sistemit tonë nervor janë lënda gri dhe e bardhë,” thotë Hermundur Sigmundsson, një profesor në Departamentin e Psikologjisë në NTNU.

Përafërsisht, lënda gri përbëhet nga qelizat nervore – ose neuronet dhe dendritet, ndërsa lënda e bardhë siguron kontaktet midis qelizave (aksonet e mielinuara) dhe kontribuon në shpejtësinë e transmetimit dhe shpërndarjen e sinjaleve.

Tre faktorë kontribuojnë në shëndetin e mirë të trurit

Një artikull i fundit në revistën ‘Brain Sciences’ bashkon shumë nga ato që dimë nga kërkimet e mëparshme në fushën e shëndetit të trurit.

Studiuesit bënë përpjekje të mëdha për të qenë të plotë në punimin e tyre të perspektivës teorike dhe ofruan 101 referenca për artikujt se si ta mbajmë lëndën tonë gri dhe të bardhë në formë.

“Tre faktorë dallohen nëse doni ta mbani trurin tuaj në maksimumin e tij”, thotë Sigmundsson.

Këta faktorë janë:

– Ushtrime fizike.

– Të qenit social.

– Duke pasur interesa të forta. Mësoni gjëra të reja dhe mos u ndalni nga sfidat e reja./Medical Xpress

SHARE