MILLATOVIQ: NË PESË VITE NE MUND TË JEMI ANËTARË TË BE-së, QEVERIA E RE DUHET TË JETË E ORIENTUAR DREJT EVROPËS

Presidenti i Malit të Zi Jakov Millatoviq beson se Mali i Zi mund të bëhet anëtar i plotë i BE-së deri në fund të mandatit të tij pesëvjeçar.

Ai tha se pret që Qeveria, e cila do të formohet pas 11 qershorit, të jetë fuqimisht e orientuar drejt Evropës.

Millatoviq sot në Bruksel ka biseduar me Përfaqësuesin e Lartë të BE-së për Politikë të Jashtme dhe Siguri, Josep Borell dhe me Komisionerin për Zgjerim dhe Fqinjësi, Oliver Varheli.

“Vizita ime e parë zyrtare në Bruksel është një hap përpara drejt vizionit të Malit të Zi si anëtar i plotë i BE-së në mandatin e ardhshëm pesëvjeçar. Dhe mesazhet nga takimet ishin në atë sfond, duke inkurajuar, mbështetur dhe mirëpritur të gjitha planet reformuese që ka Mali i Zi në periudhën e ardhshme, të cilat kanë të bëjnë me reformën në gjyqësor dhe përmirësimin e standardit jetësor të qytetarëve”, tha Millatoviq.

Presidenti thotë gjithashtu se është i inkurajuar nga ajo që ka dëgjuar në takimet me zyrtarë të BE-së.

“Mendoj se Mali i Zi ka hapësirë ​​të mirë për të përmbushur qëllimin e tij duke përshpejtuar rrugën e tij drejt BE-së dhe të bëhet anëtar i plotë i BE-së”, tha Millatoviq.

Ai po ashtu thekson se në takimin me Varhelin ka kërkuar edhe mbështetje financiare, veçanërisht për infrastrukturën.

“Pres që Qeveria e ardhshme të jetë fort e orientuar drejt Europës, pa asnjë shtrembërim. Unë, qytetarët dhe partnerët e BE-së presim që Qeveria të përveshë mëngët dhe të bëjë gjithçka që pritet prej saj”, tha presidenti i Malit të Zi.

Borell tha se gjatë dekadës së fundit, Mali i Zi u rreshtua me pozicionet dhe vendimet e BE-së dhe se niveli i pajtueshmërisë është 100 për qind, por gjithashtu se ka aktorë që “po përpiqen të minojnë sigurinë malazeze dhe rrugën e tij drejt BE-së.”

Shefi i diplomacisë së BE-së theksoi se BE-ja do të forcojë mbështetjen veçanërisht në luftën kundër ndikimeve të huaja dhe kërcënimeve kibernetike.

SHARE