INCIDENCA E KORONAVIRUSIT BRENDA 14 DITËVE ËSHTË 15% MË E ULËT

Epidemiologu i Institutit të Shëndetit Publik Millko Joksimoviq tha se në 14 ditët e fundit, incidenca e koronavirusit është më e ulët për 15% krahasuar me periudhën e mëparshme. Ai theksoi se një përmirësim mund të vërehet kur bëhet fjalë për numrin e të infektuarve, por që situata është akoma serioze. Joksimoviq tha se vaksinimi mund të pritet me shumë gjasa në muajin shkurt. Masat aktuale, siç tha ai, i ftuar në programin e mëngjesit në RTMZ, nuk ndryshojnë shumë nga masat që ishin në fuqi para tyre. “Është një grup masash, ku ka masa kufizuese dhe koncesione. Ajo që mund të them është se një përmirësim i lehtë mund të vërehet javën e fundit, megjithëse situata është akoma shumë komplekse. Kur krahasoni numrin e pacientëve nga dita në ditë, dhe shembullin në dy javët e fundit, kur krahasojmë 14 ditët e fundit dhe 14 ditët para kësaj, përsëri mund të vërehet një përmirësim. Kjo normë është rreth 15 përqind më e ulët se në javën e fundit ose në gjysmën e parë të dhjetorit,” tha Joksimoviq. Situata, siç tha ai, është akoma shumë serioze, por kemi disa tregues që tregojnë se ka pasur stabilizim dhe një përmirësim të lehtë. “Megjithatë, ne nuk mund të jemi të kënaqur sepse numri i pacientëve në baza ditore, si dhe numri i vdekjeve, është shumë i lartë,” tha ai. Ai tregon se nga ISHP nuk ishin për një bllokimi të plotë, por ishin për një numër masash më kufizuese. “Në fund, një sërë masash u miratuan që janë kufizuese, një pjesë e caktuar nuk u miratua. Sidoqoftë, duhet të them se këto masa janë gjithashtu të mira nëse respektohen,” tha Joksimoviq.

SHARE