VON DER LEYEN: MESAZHI YNË ËSHTË I QARTË – NE E DUAM MALIN E ZI NË BE

Presidentja e Komisionit Evropian Ursula von der Leyen tha se Mali i Zi ka bërë përparimin më të madh në rrugën drejt anëtarësimit dhe theksoi se kishte ardhur në vizitë për të inkurajuar reformat e mëtejshme. Ajo vuri në dukje se është e rëndësishme që Mali i Zi të qëndrojë në rrugën evropiane dhe theksoi se: Mesazhi ynë është i qartë – ne ju duam në Bashkim. Von der Leyen vuri në dukje dy masa që ata punojnë me Malin e Zi “si miq dhe partnerë” – lufta kundër koronavirusit dhe rimëkëmbja e ekonomisë. Ajo tha se Mali i Zi është vendi që ka bërë më shumë përparim në procesin e pranimit, dhe shtoi se ndarjet duhet të tejkalohen dhe se Mali i Zi duhet të ruhet si një vend multietnik dhe multikonfesional. Presidenti i Malit të Zi, Millo Gjukanoviq, tha se beson fuqimisht në vizionin e një Evrope të bashkuar dhe se kjo është në interesin e Evropës. “Për të qenë konkurruese, Evropa duhet të jetë e qëndrueshme dhe e bashkuar. Kjo nuk është faza më e mirë e vizionit të një Evrope të bashkuar, por unë besoj në qëndrueshmërinë e atij vizioni. Kur mbahen disa zgjedhje në një nga vendet evropiane, historia e zgjerimit duket se do të ulet pak. Mendoj se ideja e një Evrope të bashkuar duhet të tregtohet më qartë politikisht brenda BE-së. Përparësitë duhet të shpjegohen sepse jam i sigurt se është një ide superiore,” tha Gjukanoviq. Ai vuri në dukje vendosmërinë e fortë për ta mbajtur Malin e Zi në rrugën drejt arritjes së një sistemi evropian të vlerave, cilësisë evropiane të jetës, si dhe anëtarësimit në BE. Po ashtu, vlen të ceket se Kryetari e Parlamentit të Malit të Zi, Alleksa Beçiq, ka mirëpritur sot në aeroportin në Podgoricë Presidenten e Komisionit Evropian, Ursula von der Layen, e cila zhvilloi vizitën e saj të parë zyrtare në Mal të Zi. Presidentja e Komisionit Evropian Ursula von der Layen së bashku me Kryeministrin e Malit të Zi Zdravko Krivokapiq vizituan Institutin e Shëndetit Publik, ku Presidentja e Komisionit Evropian dorëzoi një donacion të vlefshëm, një pajisje testimi PCR masiv plotësisht të automatizuar nga të mirënjohurit diagnostikues i prodhuesit Roche.

SHARE