ABAZOVIQ U PËRGJIGJET PYETJEVE TË DEPUTETËVE NË PARLAMENT

Kryeministri Dritan Abazoviq iu përgjigj sot për herë të parë pyetjeve të deputetëve në kuadër të orës së kryeministrit. Në fillim të seancës u mbajt një minutë heshtje për nder të redaktorit të vrarë të “Dan”, Dushko Jovanoviq, 18 vite më parë. Kryeministri garanton se prioritet i Qeverisë në krye me Malin e Zi është vendosja e tij në BE sa më shpejt dhe se vendi është afër arritjes së kritereve përfundimtare.  Ai tha se gjithashtu mbështet nisjen e një hetimi parlamentar për ngjarjet në Cetijë më 4 dhe 5 shtator të vitit të kaluar gjatë kurorëzimit të Jonijakije.  Gjatë orës së kryeministrit, pati një përplasje verbale mes kryeministrit Dritan Abazoviq dhe deputetit demokrat Momo Koprivica – pyetja e të cilit ishte nëse kryeministri kishte ndryshuar mendje për PDS-në që kur ajo mbështeti qeverinë e pakicës. Deputeti i SD-së Damir Shehoviq e pyeti kryeministrin se cili është statusi aktual i komandantit të PTJ-së Petar Knezheviq në Drejtorinë e Policisë dhe çfarë planifikon të bëjë ai pas rrëfimit të tij së fundmi se gjatë operacionit policor në Cetijë më 4 dhe 5 shtator ka qenë në komunikim direkt me disa grupe kriminale. Abazoviq thotë se ai mbështet hetimin parlamentar për Belvedere dhe se dëshiron që të gjithë në Mal të Zi të gëzojnë të drejtat kushtetuese në mënyrë të barabartë. Prioriteti i të gjitha prioriteteve është vendosja e Malit të Zi në BE sa më shpejt të jetë e mundur, jemi afër arritjes së standardeve përfundimtare. “Çfarë hapash specifik po planifikon qeveria për të vazhduar rrugën e Malit të Zi drejt anëtarësimit në BE, e cila u ndal me zgjedhjen e qeverisë së Zdravko Krivokapiq,” e pyeti Abazoviq shefja e Klubit Parlamentar të PDS, Danijela Zhivkoviq. Abazoviq theksoi se prioritet i të gjitha prioriteteve është që Mali i Zi sa më shpejt të jetë e mundur në BE si një nga vendet më demokratike në botë. “Prioriteti i Qeverisë së 43 është padyshim ajo,” vuri në dukje Abazoviq.  Ai shton se mundësi të reja janë hapur për Malin e Zi në dritën e sfidave të reja në nivel global. “U bëj thirrje të gjithë deputetëve që të përpiqen ta shfrytëzojnë këtë moment së bashku,” tha Kryeministri. Kreu i FD Andrija Mandiq pyeti “pse u ndal lufta kundër krimit të organizuar, e cila filloi me arrestime në drejtësi dhe pse nuk vazhdoi të vendosë pas hekurave mbajtësit kryesorë të pushtetit mafioz, të cilët fajësohen rende nga gjetjet e Europolit?” Abazoviq u përgjigj se ishte i kënaqur me luftën kundër krimit të organizuar. Pyetja nëse mund të ishte bërë më shumë është legjitime. “Patjetër që gjërat nuk janë më njësoj”, tha Abazoviq. Ai mendon se personat që kishin lidhje me vrasjet me kontrabandën e cigareve apo lëndëve narkotike janë shumë të shqetesuar. “Unë mendoj se këta njerëz e kanë të vështirë të përballen me rrethanat e reja. Dora e drejtësisë duhet të punojë, ajo ka filluar. Surpriza më e madhe në Bruksel është se pas hekurave ka njerëz që janë zyrtarët më të mëdhenj të gjyqësorit”, ka theksuar Abazoviq. Ai tha se nuk ishte detyra e tij të komentonte vendimet, por shtoi se me lirimin e sotëm për rastin e Miomir Mugoshës kryeqyteti ka humbur 6.7 milionë euro.

SHARE