Orari i darkës në të cilin nuk duhet të konsumoni më asnjë ushqim, sipas shkencëtarëve!

iskotat para gjumit mund të jenë jashtë menusë, pasi një studim sugjeron se ngrënia e ushqimit pas orës 21:00 mund të jetë më e keqe për shëndetin tuaj. Zbulimi vjen nga 854 njerëz në Mbretërinë e Bashkuar, të cilëve iu kërkua të regjistronin çdo rostiçeri që hanin gjatë dy deri në katër ditë. Më pas u analizuan nivelet e tyre të sheqerit në gjak, të lidhura me rrezikun e diabetit të tipit 2, dhe niveli i yndyrës në gjak, i lidhur me rrezikun e sulmeve në zemër dhe goditjeve në tru.

Njerëzit që raportuan se hanin snack pas orës 21:00, kishin lexime më të këqija se ata që nuk hanin fare pas kësaj kohe. Dr Sarah Berry, autore e lartë e studimit nga King’s College në Londër, tha:

Ne jemi një komb i snackers dhe këto rezultate tregojnë se njerëzit që hanë diçka pas orës 21:00 priren të zgjedhin ushqime më të pashëndetshme sesa ata që hanë ushqime më herët gjatë ditës. Ata mund të hanë në mënyrë të hutuar çokollatë dhe patate të skuqura para televizorit në këtë kohë. Por ka edhe prova që ngrënia e meze pas orës 21:00 nuk është e sinkronizuar me orën tuaj të trupit, gjë që mund të ndikojë në metabolizmin tuaj. Ai gjithashtu nuk i siguron trupit tuaj një periudhë agjërimi për t’u rikuperuar pas ngrënies.

Studimi, i prezantuar në NUTRITION 2023, takimi vjetor i Shoqatës Amerikane për Ushqyerjen, zbuloi se 95 për qind e vullnetarëve të saj britanikë kishin të paktën një meze të lehtë në ditë. Numri mesatar i ushqimeve në ditë ishte 2.3. Ushqimi i gatshëm ishte më i popullarizuari më vonë gjatë ditës, me 39 për qind të njerëzve që merrnin të paktën 50 për qind të kalorive të tyre nga snacket ndërmjet mesditës dhe orës 18:00 dhe 31 për qind merrnin të paktën 50 për qind të kalorive nga ngrënia e një mezeje të lehtë në mbrëmje, pas orës 18:00.

Vetëm 13 për qind e njerëzve ushqeheshin me ushqime në mëngjes, duke marrë të paktën 50 për qind të kalorive të tyre para mesditës, ndërsa 17 për qind ishin ‘kullosës’ që hanë ushqime gjatë gjithë ditës pa një kulm të caktuar kohor. Studiuesit gjetën një ndryshim të rëndësishëm në sheqerin në gjak dhe yndyrën në gjak midis 32 për qind të njerëzve që hanë fare pas orës 21:00, dhe 68 për qind që nuk hanë fare pas orës 21:00.

Për të kuptuar se si ushqimet e mbrëmjes vonë mund të ndryshojnë nga njerëzit e tjerë, studiuesit i dhanë të gjithëve një kifle me yndyrë të lartë, me shumë karbohidrate dhe më pas testuan gjakun e tyre. Rritja normale e sheqerit në gjak dhe yndyrave të gjakut të quajtura trigliceride pas ngrënies ishte më e lartë te njerëzit që raportuan se kishin të paktën një meze të lehtë pas orës 21:00, krahasuar me ata që nuk e kishin.

Niveli i përgjithshëm i sheqerit në gjak i këtyre njerëzve, jo vetëm pas ngrënies, ishte gjithashtu më i lartë. Sheqeri i lartë në gjak rrit rrezikun e diabetit të tipit 2 dhe një nivel i lartë i triglicerideve sugjeron që dikush mund të mos përpunojë siç duhet yndyrën ose mëlçia e tyre po çliron shumë yndyrë, gjë që mund të rrisë rrezikun e ngjarjeve kardiovaskulare si një atak në zemër ose goditje në tru. Prandaj, ngrënia e vonë e ushqimit duket të jetë e lidhur me një rrezik më të madh për shëndetin, edhe pasi studiuesit morën parasysh faktorë si pesha e njerëzve, aktiviteti fizik dhe sa të pashëndetshëm ishin vaktet e tyre në përgjithësi.

Megjithatë, është interesante se njerëzit dukej se ishin në gjendje të hanë sa më shpesh që të donin gjatë ditës, nëse hanin ushqime të cilësisë së mirë, pa ndikuar në shëndetin e tyre. Studiuesit u kërkuan njerëzve të zgjidhnin dhe të peshonin çdo rostiçeri që hanin, deri te emri i markës së biskotave, dhe përdorën një pikë të ushqyerjes së shëndetshme për të renditur ushqimet. Njerëzit që hanë shpesh, nëse kanë ushqime më të shëndetshme, nuk kanë më shumë sheqer në gjak dhe yndyrna në gjak se sa njerëzit që hanë rrallë.

SHARE