Nju Jorku do të dhurojë robotë për të moshuarit “për t’ju bërë atyre shoqëri”

Ndikimi i vetmisë dhe izolimit në popullsinë e plakur të Nju Jorkut – një epidemi që ishte një rrjedhë e shtuar gjatë pandemisë së shkaktuar nga COVID-19 – sipas ekspertëve, është i barabartë me pirjen e pothuajse një pakoje cigare në ditë.

Por një robot novator, ElliQ, mund të jetë një çelës për t’i lejuar të moshuarit të jetojnë më të mirën e viteve të tyre të pleqërisë, shkruajnë mediat e huaja, përcjell Telegrafi.

Kështu, nëpërmjet një partneriteti midis autoriteteve përkatëse për të moshuar dhe startup-it izraelit Intuition Robotics, një furnizim i kufizuar i shoqëruesve të ElliQ do të shpërndajë teknologjinë inteligjente të operuar me zë në shtëpitë e më shumë se 800 të moshuarve në të gjithë shtetin javën e ardhshme.

Kështu, shteti do të monitorojë përparimin e të moshuarve të pajisur me ElliQ, duke shpresuar që përfundimisht të hapë një rrugë për trajnimin e ardhshëm dhe përhapjen e mundshme në shtet.

Zhvillimi i ElliQ – i cili është krijuar për të nxitur pavarësinë dhe për të ofruar mbështetje për të moshuarit përmes kontrolleve të përditshme, ndihmës me qëllimet e shëndetit dhe aktiviteteve fizike, lidhjes me familjen dhe miqtë dhe më shumë duke përdorur komandat zanore dhe/ose udhëzimet në ekran – mori gjashtë vjet.

Dhe për CEO dhe bashkëthemeluesin e Intuition Robotics, Dor Skuler, kjo ia ka vlejtur, veçanërisht pasi familja e një të moshuari të pajisur me ElliQ tha se roboti përmirësoi gjendjen shpirtërore të babait të tyre në muajt e fundit para se të vdiste. /Telegrafi/

SHARE