AXHIQ DHE DELEGACIONI JANË TË SIGURT NË UKRAINË PAS OPERACIONEVE LUFTARAKE

Kryeministri i Malit të Zi Dritan Abazoviq tha se delegacioni i kryesuar nga ministri Filip Axhiq, i cili ndodhet në një vizitë zyrtare në Ukrainë, është i sigurt pas luftimeve të mbrëmshme në atë vend. “Janë të gjithë në rregull, duhet të vijnë sot dhe kjo është një përgjigje për propagandën që e ndjek këtë qeveri se ka devijuar nga rruga evropiane dhe se gjërat e tjera janë prioriteti ynë. Unë thjesht do të doja të pyesja se kryeministri dhe ministri i mbrojtjes i kujt shkuan atje në një kohë kaq të shkurtër. Do të japim edhe një donacion”, tha Abazoviq.

Nëse jo katër, le të zgjedhim të paktën një gjyqtar të Gjykatës Kushtetuese më 28 nëntor

Kryeministri Abazoviq sërish apeloi që të zgjidhet së paku një gjyqtar i Gjykatës Kushtetuese, nëse jo të katërt, në mënyrë që të zhbllokohet i gjithë procesi. “Dëgjuam apele nga BE-ja, Komisioni i Venecias. Kush është për byrekun europian ka mundësinë që më 28 nëntor të votojë dhe të zhbllokojë të paktën një institucion jashtëzakonisht të rëndësishëm. Kushdo që mendon ndryshe, ne nuk mund ta kontestojmë këtë të drejtë, por atëherë duhet të marrim përgjegjësi për vendime të tilla”, ka theksuar Abazoviq.

Për shtesën speciale për departamentin e policisë speciale490 mijë euro në vit

Qeveria miratoi ndryshimin e Vendimit për shtesën e posaçme për punonjësit e policisë nga sektori i luftës kundër krimit të organizuar. Për këtë Qeveria do të ndajë në baza vjetore rreth 490 mijë euro. “Këta janë njerëz që ndihmojnë Prokurorinë Speciale e Shtetit të Malit të Zi dhe punojnë për të zbuluar krimet më të rënda. Nuk është e drejtë nëse kuptojmë shtrirjen e punës së tyre dhe shkallën e rrezikut për t’u përjashtuar kur bëhet fjalë për shtimin e pagës. Është e pamundur që dikush të fitojë 1000 mijë e 600 euro, por të luftojë kundër njerëzve që kanë miliona. Ne nuk jemi një vend që mund t’i ndihmojmë në masë të madhe, por mund t’u japim një ndihmë të veçantë”, tha ai.

Rritje pagash për përgjegjësit e sigurisë kibernetike dhe punonjësit e FZO

Për të siguruar staf profesional IT që do të parandalonte sulmet kibernetike, Ministria e Arsimit propozoi një shtesë të bazuar në pagën e punonjësve që mbrojnë rrjetin e sektorit publik.Ndryshimet në vendim propozuan një shtesë prej 15 dhe 30 për qind, në varësi të kompleksitetit të punës, për punonjësit që punojnë në punë që lidhen me sigurinë kibernetike. Gjithashtu u propozua që të rriten pagat e punonjësve të FZO-së dhe për këtë, siç sugjeroi përfaqësuesi i Ministrisë së Financave, u parashikuan mjete nga ligji i propozuar për buxhetin.Zëvendëskryeministri Vladimir Jokoviq tha se këto janë rritje simbolike të pagave që janë të pamjaftueshme. Ndërsa, ministrja e Shkencës, Biljana Shqepanoviq, konsideron se vendimi është i padrejtë dhe se nuk mund ta mbështesë atë.

21.452 leje për qëndrim dhe punë të përkohshme të të huajve për vitin 2023

Qeveria propozoi 21,452 leje të përkohshme qëndrimi dhe pune për të huajt për vitin 2023. Ministri i Bujqësisë, Vladimir Jokoviq, ka treguar se në byro janë 40-50 mijë qytetarë malazezë.“Po arrijmë në palogjikë. Është e palogjikshme të importohet fuqi punëtore dhe në zyrë ka një numër kaq të konsiderueshëm të të papunëve”, shtoi Jokoviq. Kryeministri Dritan Abazoviq tha se numri i lejeve të punës do të rritet në periudhën e ardhshme.

Duhet të ndërtojmë dy porte peshkimi

Kryeministri tha gjithashtu se Mali i Zi duhet të ndërtojë dy porte peshkimi. “I bëj thirrje ministrive që të gjejnë lokacionet, ndoshta disa janë identifikuar tashmë. E kuptoj që të gjithë do të donim marina dhe jahte ekskluzive etj., por duhet të kemi porte peshkimi. Porti Ribarska qëndron krah për krah me ofertën turistike”, tha Abazoviq.

Qeveria të ndajë mjete të caktuara për komunat Plavë dhe Guci

Sekretari shtetëror i Ministrisë së Investimeve Kapitale, Admir Shahmanoviq, ka kërkuar nga Qeveria që të ndajë mjete të caktuara për komunat Plavë dhe Guci, si dhe për të tjerat që janë prekur nga vërshimet për shkak të reshjeve të mëdha dhe ku është dëmtuar infrastruktura rrugore. Kryeministri Dritan Abazoviq kërkoi nga Ministria e Financave të shqyrtojë mundësinë, nëse është e mundur, për të ndihmuar komunat dhe popullsinë e prekur nga përmbytjet.Gjithashtu, Qeveria mori vendime të reja për formimin e grupeve të punës negociuese për dhjetë kapitujt e negociatave.

SHARE