MASA MË LEHTËSUESE NË 4 KOMUNA NË MAL TË ZI

Institucionet arsimore në Nikshiq, Mojkovc, Berane dhe Kollashin do të rihapen javën e ardhshme, në përputhje me rekomandimet e reja të Institutit të Shëndetit Publik të Malit të Zi, njoftoi Qeveria. Masat e reja lejojnë që muzika e drejtpërdrejtë të interpretohet në terracat e objekteve hotelierike nga ora 18.00 deri në ora 21.00, me ndalimin e transmetimit të muzikës duke përdorur pajisje elektro-akustike, si dhe ndalimin e vallëzimit. Kështu, këto katër komuna bashkohen në grupin e komunave në të cilat masat disi më të lehta epidemiologjike janë tashmë në fuqi, dhe rekomandimet e reja të Institutit të Shëndetit Publik do të vlejnë nga 24 deri më 30 Prill. Përveç Nikshiqit, Mojkovcit, Beranes dhe Kollashinit, në këtë grup përfshihen gjithashtu Podgorica, Danillovgradi, Plava, Gucija, Petnjica, Herceg Novi, Zhablaku, Tivati, Kotorri, Pluzhine, Budva, Tuzi, Rozhaja, Tivari, Ulqini, Bijello Pole dhe Cetinje. Në të gjitha këto komuna, sallat e lojërave për fëmijë janë të hapura nga ora 7 e mëngjesit deri në ora 20.00. Për më tepër, masat epidemiologjike për këto komuna përfshijnë:

  • Lejimi i trafikut ndërqytetas ditëve të punës;
  • Orari i qendrave të fitnesit dhe palestrave nga ora 7 e mëngjesit deri në ora 22.00;
  • Orari i lojërave të fatit nga ora 7 e mëngjesit deri në ora 22.00;
  • Objektet e hotelierisë mund të punojnë nga ora 7 e mëngjesit deri në ora 23.00 me kapacitet të plotë – jashtë dhe brenda – me një maksimum prej katër personash në një tryezë. Lejohet muzikë e drejtpërdrejtë nga ora 18:00 deri në 21:00.
  • Orari i punës së ndërmarrjeve dhe sipërmarrësve të përfshirë në tregtinë me pakicë (qendrat tregtare, stendat, etj.) nga ora 7 e mëngjesit deri në ora 22.00;
    Komunat e vetme ku mbahen masat aktuale janë Plevla, Shavniku dhe Andrijevica, duke marrë parasysh që incidenca kumulative e infeksioneve për 100 mijë banorë është më e lartë se 800.
  • Qytetarëve malazezë dhe të huajt nga Rusia, Bjellorusia, Ukraina dhe Maqedonia e Veriut u lejohet të hyjnë pa pasur një test të ri koronavirus, një test pozitiv serologjik – antitrupa IgG, ose provë se ata janë vaksinuar me një dozë tjetër të vaksinës të paktën shtatë ditë para hyrjes Mali i Zi.
  • Ushtruesi i detyrës së drejtorit të Drejtorisë për Çështje të Inspektimit, Ilir Harasani, tha se do të forconte mbikëqyrjen inspektuese për festat e 1 majit dhe Pashkëve. “Ne kemi krijuar ekipe të lëvizshme që do të përbëhen nga inspektorë nga qytete të tjerë. Fokusi i kontrollit do të jetë në bregdet dhe në Podgoricë, sepse një numër më i madh i njerëzve dhe ardhja e turistëve nga rajoni pritet në ato qytete,” tha Harasani. Siç deklaroi ai, kontrollet do të kryhen me anëtarët e Administratës së Policisë dhe Ushtrisë së Malit të Zi.
SHARE