Çfarë duhet të bëni nëse ju ndodh një atak paniku gjatë natës – simptomat janë intensive, mund të çojnë në pagjumësi!

Edhe pse kryesisht sulmet e panikut mund të ndodhin gjatë ditës, disa njerëz përballen me këtë gjendje gjatë natës derisa përpiqen të flenë, por disa edhe gjatë gjumit

Kryesisht njerëzit me ankth të fortë dhe çrregullim paniku përjetojnë sulm paniku gjatë natës.

Sulmi i panikut karakterizohet nga një ndjenjë e papritur dhe intensive frike ose ankthi. Shfaqen simptoma të tilla si djersitja e shtuar, rrahjet e shpejta të zemrës dhe ndjenja se nuk mund të merrni frymë…Një person rrallë mund të përcaktojë me siguri se kur do të përjetojë një sulm paniku.

Ekzistojnë disa shenja paralajmëruese, por një sulm mund të ndodhë edhe pa asnjë paralajmërim, transmeton Telegrafi.

Sulme të tilla paniku ndodhin gjatë natës, krejtësisht të papritura dhe të paparashikuara. Sulmet mund t’ju zgjojnë nga gjumi dhe, në situata të tilla, personi pushtohet kryesisht nga ndjenjat e frikës dhe konfuzionit. Gjatë gjumit, truri ynë nuk pushon plotësisht. Pra, stresi dhe ankthi që grumbullohen gjatë ditës mund të arrijnë kulmin gjatë gjumit.

Shumë njerëz, kur përballen me këtë gjendje, po ashtu kanë frikë se do të kenë atak në zemër. Në një situatë të tillë, simptomat zakonisht përkeqësohen së pari (kjo mund të zgjasë deri në 10 minuta) përpara se ato gradualisht të fillojnë të zhduken. Kur bëhet fjalë për sulme paniku të përsëritura, është një çrregullim paniku që është një formë e çrregullimit të ankthit.

Në rast të një sulmi paniku natën, përpiquni të ngriheni nga shtrati sa më shpejt të jetë e mundur. Është e dobishme të pini pak ujë dhe të lani mirë fytyrën me ujë të ftohtë. Kjo do t’ju zgjojë dhe do t’ju qetësojë pak në të njëjtën kohë. Mundohuni të përqendroheni në frymën tuaj. Merrni frymë thellë dhe ngadalë.

Zakonisht është më mirë të mos i rezistoni një sulmi paniku me çdo kusht, pasi kjo mund të rrisë më tej ndjenjën e panikut. Mundohuni të besoni se simptomat do të zhduken së shpejti. Kur sulmi i panikut kalon, mos e detyroni veten të bini në gjumë menjëherë. Prisni derisa të bini përsëri në gjumë në mënyrë natyrale. Shmangni shikimin e televizorit, duke përdorur një telefon celular.

Nëse sulmet e panikut përsëriten gjatë natës, ato ndikojnë keq në cilësinë e gjumit, jetës dhe përditshmërisë, është e nevojshme të konsultoheni me mjekun për ndihmë.

Në psikoterapi mund të merrni mjete të rëndësishme, këshilla, udhëzime, terapi të përshkruara nga mjeku, të cilat mund t’ju ndihmojnë të kapërceni këtë problem dhe të flini përsëri të qetë.
/Telegrafi/

SHARE