KËSHILLI I BE-së DHE PËR KRIZËN NË MAL TË ZI, TENSIONET MES BEOGRADIT DHE PRISHTINËS…

Ministrat e Punëve të Jashtme të Bashkimit Evropian (BE) do të fokusohen ndër të tjera në situatën politike në Mal të Zi në takimin e 23 janarit. Mali i ZI do të jetë në probleme aktuale, së bashku me Iranin, Armeninë, Afganistanin, Venezuelën dhe Etiopinë. Tensionet e fundit mes Prishtinës dhe Beogradit, siç raportohet, janë gjithashtu një nga temat që do të diskutohen. Mbledhja e Këshillit të BE-së për Punë të Jashtme do të drejtohet nga Përfaqësuesi i Lartë i Bashkimit për Politikë të Jashtme dhe Siguri, Joseph Borell. Tema kryesore e seancës do të jenë pasojat ligjore dhe të të drejtave të njeriut të agresionit rus kundër Ukrainës, me pjesëmarrjen e kreut të Qendrës së Ukrainës për Liritë Civile dhe fitueses së Çmimit Nobel për Paqen Oleksandra Matviychuk, u njoftua në faqen e Këshillit të Evropës. Në ditën e parë të seancës do të zgjidhen kryetari dhe nënkryetarët e PSSE. Gjatë seancës, propozimi i PSSE do të prezantohet në Samitin e katërt të Kryetarëve të Shteteve dhe Qeverive të Këshillit të Evropës, i cili do të mbahet më 16 dhe 17 maj në Rejkjavík. Fokusi i sesionit njëjavor do të jetë lufta kundër dhunës ndaj grave me një debat mbi dhunën seksuale gjatë konflikteve dhe një debat të përbashkët për Konventën e Stambollit, mbi rolin dhe përgjegjësinë e burrave dhe djemve në ndalimin e dhunës me bazë gjinore dhe në gjetjen e zgjidhjeve për robërinë martesore. Tema të tjera në rendin e ditës përfshijnë ndikimin e konfliktit të armatosur në mjedis, problemin e luftëtarëve që kthehen nga fushat e huaja të betejës dhe familjeve të tyre, si dhe sfidat etike, kulturore dhe arsimore të aplikacioneve për gjurmimin e kontakteve, u njoftua në Strasburg.

SHARE