SITUATË ALARMANTE, RREZIK NGA EPIDEMIA E LISË

Në dritën e situatës së pafavorshme epidemiologjike për shkak të shfaqjes së lisë në Serbi, Shqipëri, si dhe në Bosnje-Hercegovinë dhe Rumani, të cilat shpallën epidemi, Instituti për Shëndetin Publik të Malit të Zi (ISHP) tërhoqi vëmendjen për rrezikun serioz të importimi i lisë dhe një epidemi e mundshme në vendin tonë.

Ata theksojnë se vaksinimi është mënyra më efektive dhe më e sigurt e mbrojtjes individuale dhe kolektive kundër lisë dhe sëmundjeve të tjera infektive.

Vaksinimi bëhet në dy doza, doza e parë u jepet fëmijëve mbi 12 muajsh dhe doza e dytë me fillimin e shkollës fillore. Instituti ka intensifikuar mbikëqyrjen e rasteve të fruthit dhe do të marrë masa shtesë për rritjen e mbulimit me vaksinim.

“U bëjmë thirrje prindërve që të kontrollojnë të dhënat e vaksinimit të fëmijëve të tyre, t’u përgjigjen vaksinimeve të rregullta dhe të munguara dhe të marrin pjesë aktive në përpjekjet për të mbrojtur popullatën më të cenueshme. Presim mbështetjen e qytetarëve në përpjekjen e përbashkët për ruajtjen e shëndetit të fëmijëve tanë dhe komunitetit nga epidemitë e mundshme të lisë dhe sëmundjeve të tjera infektive”, thonë nga ISHP.

SHARE