NË MAL TË ZI NGA RAJONI ENDE MUNDET PA KUSHTE, NË DASMA VETËM ME DËSHMI

Qytetarëve nga Mali i Zi dhe të huajve u lejohen të hyjnë në Mal të Zi vetëm nëse kanë njërën nga katër kushtet, pra dëshminë e vaksinës (një ose të dyja dozat), një test PCR negativ jo më të vjetër se 72 orë, dëshmi se ai ka qenë i infektuar ose një shpejtim negativ testi i antigjenit jo më i vjetër se 48 orë, tha drejtori i Institutit të Shëndetit Publik Igor Galliq. Masat e reja, të cilat janë të vlefshme nga nesër, do të zgjasin deri më 10 shtator, nëse gjendja epidemiologjike nuk përkeqësohet. Ai në konferencën për gazetarë njoftoi  se nëse ndokush  nuk posedon një vërtetim, nga katër kushtet do të duhet të izolohet për 14 ditë, ndërsa nga izolimi mund të dilet  pas gjashtë ditësh me një test negativ të PCR. ”Në Mal të Zi ende mund të hyjnë pa kushte  nga Serbia, Kroacia,  Bosnja e Hercegovina, Shqipëria, Kosova dhe Maqedonia e Veriut,” tha Galliq. Dasmat, ditëlindjet dhe festimet e tjera private që organizohen në ambientet e hotelerisë ka mundësi të mbahen me posedimin e të paktën një prej dëshmive nga certifikata kombëtare dixhitale COVID, e cila duhet të posedohet si nga nikoqirët, ashtu edhe mysafirët e evenimentit. Ai ka theksuar se objekti i hotelerisë është i detyruar të caktojë një person  i cili do të monitorojnë për respektimin e masave  të përcaktuara, dhe kujton se mbajtja e muzikës live brenda objekteve të hotelerisë është e ndaluar. “Hapësira në fushën e kulturës që nënkuptojnë praninë e njëkohshme të disa njerëzve në të njëjtën hapësirë ​​(teatro, kinema, muze, galeri, etj.) është e mundur të vizitohen nëse personi posedon të paktën një nga katër dëshmitë e listuara nga Certifikata Kombëtare Covid. Çdo institucion është i detyruar të caktojë një person përgjegjës për kontrollin e respektimit të masave të përcaktuara,” tha ai. Po ashtu, ai shton se është e  ndaluar   prania dhe ndalimi i më shumë se 50 të rriturve në një vend të hapur publik (trotuare, sheshe, rrugë, shëtitore, etj.) me respektimin e masave  mbrojtëse. “Rekomandimi i Qeverisë është të kufizojë kohëzgjatjen e orëve mësimore në gjysmë ore. Funeralet për të vdekurit kryhen me ndalimin e marrjes së ngushëllimeve në praninë e deri në 10 personave dhe mbajtjen e detyrueshme të maskave mbrojtëse. Rekomandohet fuqimisht që punonjësit në arsimin për mbrojtjen sociale, administratën publike, policinë dhe ushtrinë të vaksinohen kundër infeksionit COVID19,” tha Galliq.

SHARE