ABAZOVIQ – GJONAJ: DIASPORA T’I KALOJË PUSHIMET NË MAL TË ZI

Diaspora është e rëndësishme për Malin e Zi në shumë mënyra dhe pretendimi që shtetësia malazeze do të merret nga emigrantët tanë është plotësisht e pavërtetë, tha Zëvendëskryeministri i Malit të Zi, Dr. Dritan Abazoviq, gjatë një takimi virtual me anëtarin e Këshillit të Qytetit të New York Mark Gjonaj. Duke folur për pozicionin e popujve të pakicave në Mal të Zi, dhe veçanërisht për pozicionin e popullit shqiptar, Abazoviq dhe Gjonaj theksuan se situata e keqe ekonomike, në komuna ku kryesisht jetojnë pakicat, ka prodhuar emigrimin e tyre masiv. Duke folur për aktivitetet dhe përpjekjet e Qeverisë së Malit të Zi deri më tani, Zëvendëskryeministri Abazoviq theksoi nevojën dhe synimin e Qeverisë për investime më shpërndarëse në komuna, duke theksuar komunat që janë në skajin territorial të Malit të Zi, dhe të cilat janë lënë pas dore sistematikisht për vite. Në këtë kontekst, nënkryetari kujtoi se Komuna e Ulqinit kishte një investim prej rreth 1 € për kokë banori nga buxheti i kapitalit për vitin e kaluar, ndërsa Komuna e Gucisë kishte rreth 3 € për kokë banori, e cila flet shumë për pozicionin e tyre duke pasur parasysh që komunat e tjera kishin qindra euro investime për kokë banori. Gjatë shkëmbimit të mendimeve për diasporën dhe mënyrën në të cilën Qeveria e Malit të Zi dhe emigrantët mund të bashkëpunojnë në mënyrë më konstruktive, Abazoviq shprehu respekt për ndihmën që emigrantët i japin Malit të Zi për vite me radhë dhe theksoi se ata janë ambasadorë të Malit të Zi jashtë që përfaqësojnë vendin e tyre me dinjitet. Kur bëhet fjalë për potencialet natyrore dhe turistike të komunave të Ulqinit dhe Tuzit, Abazoviq bisedoi me Gjonaj për përgatitjet për sezonin turistik veror dhe rëndësinë që ka aktualisht për Malin e Zi, duke theksuar se është jashtëzakonisht e rëndësishme që diaspora jonë të kaloj pushimet verore në Malin e Zi.

SHARE