Këto janë benefitet që përfitoni nga konsumimi i vezës

Vezët janë lëndë ushqyese të fuqishme, veçanërisht kur bëhet fjalë për të verdhën e verdhë veze.

Ka kaq shumë mënyra se si mund të përfshini vezët në ushqim, duke filluar me vezë të fërguara, omleta dhe vezë të ziera.

Pavarësisht nëse i hani si rostiçeri me pak kripë dhe piper të zi të bluar ose shkoni një hap më tej dhe i ktheni në vezë të ziera, do të merrni jo vetëm një vakt të shijshëm por edhe të shëndetshëm sepse vezët janë një nga burimet më të pasura të një lënde ushqyese të veçantë të quajtur kolinë.

Disa kërkime sugjerojnë se njerëzit nuk konsumojnë ushqim të mjaftueshëm që përmban kolinë, pavarësisht faktit se është një lëndë ushqyese e rëndësishme.

Kolina bën shumë gjëra pozitive për trupin, nga sinteza e ADN -së dhe rregullimi i shprehjes së gjeneve deri tek krijimi i një neurotransmetuesi të njohur si acetilkolina, i cili është i nevojshëm për gjendjen shpirtërore, kujtesën, kontrollin e muskujve dhe funksionet e tjera të sistemit nervor.

Kolina gjithashtu ndihmon në eliminimin e kolesterolit të dëmshëm LDL në trup pasi ndihmon në krijimin e një substance që zbërthen kolesterolin në mëlçi.

Mungesa e kolinës së mjaftueshme në dietën tuaj mund të shkaktojë që LDL të grumbullohet në këtë organ.

Sipas FoodData Central USDA, një vezë e madhe e zier fort përmban 147 miligram kolinë, duke e bërë atë burimin e dytë më të pasur të lëndëve ushqyese.

Institutet Kombëtare të Shëndetit thonë se një mashkulli mesatar i rritur ka nevojë për rreth 402 miligram kolinë në ditë, ndërsa gratë kanë nevojë për rreth 278 miligramë.

Përveç kolinës, vezët e ziera janë një burim i mirë i proteinave dhe vitaminave për burrat, përfshirë A, D, E, K dhe disa vitamina B.

SHARE