A duhet të konsumojnë mjaltë të sëmurit me diabet

Mjalti është më pak i dëmshëm se sheqeri për njerëzit që vuajnë nga diabeti.

Megjithatë provat për këtë janë të përziera.

Nga njëra anë, mjalti mund të zvogëlojë disa faktorë rreziku për sëmundje të zemrës që janë të zakonshme tek njerëzit me diabet tip 2.

Për shembull, mund të ulë kolesterolin “e keq” të LDL, trigliceridet dhe inflamacionin ndërkohë që ngrit kolesterolin “e mirë” HDL.

Sidoqoftë, disa studime kanë zbuluar se ai gjithashtu mund të rrisë nivelin e sheqerit në gjak – por jo aq sa sheqeri i rafinuar.

Edhe pse mjalti mund të jetë pak më i mirë se sheqeri i rafinuar për njerëzit me diabet, prapëseprapë duhet të konsumohet me kujdes.

Në fakt, njerëzit me diabet mund të bëjnë më të mirën duke minimizuar të gjitha ushqimet me shumë karbohidrate.

Mbani në mend gjithashtu se disa lloje të mjaltit mund të përzihen me shurup të thjeshtë. Megjithëse falsifikimi i mjaltit është i paligjshëm në shumicën e vendeve, ai mbetet një problem i përhapur.

SHARE