ESCOBAR: MOS U MUNDONI TË FORMONI NJË QEVERI TË RE BAZUAR NË NDRYSHIMET NË LIGJ

I dërguari special i Shteteve të Bashkuara të Amerikës (SHBA) për Ballkanin Perëndimor, Gabriel Escobar, i bëri thirrje Kuvendit të mos tentojë formimin e qeverisë së re sipas ndryshimeve të miratuara së fundmi në Ligjin për Presidentin. Ai tha se, në mungesë të një Gjykate Kushtetuese plotësisht funksionale, miratimi i një mase të diskutueshme për të kufizuar kompetencat e presidentit, duke injoruar këshillat e qarta të Komisionit të Venecias, minoi më tej institucionet demokratike malazeze. “Mali i Zi tani është në një territor të paeksploruar, por unë dua të jem i qartë dhe t’i bëj thirrje Kuvendit që të mos përpiqet të formojë një qeveri të re sipas këtij ligji. Mesazhi im për liderët malazezë është: Mos e bëni këtë,” vuri në dukje Escobar. Ai tha se çdo qeveri e formuar në atë mënyrë dhe pa Gjykatën Kushtetuese do të ishte e dyshimtë kushtetuese.Escobar vuri në dukje se, pas ringritjes së Gjykatës Kushtetuese, Mali i Zi duhet të mbajë zgjedhje të parakohshme parlamentare. Ai paralajmëroi se Mali i Zi është në një krizë të thellë institucionale, pothuajse në kolaps dhe se po i afrohet statusit të një shteti jofunksional. Siç thonë ata, SHBA-ja është e shqetësuar sepse ka nevojë për një Mal të Zi të fortë dhe të besueshëm si partner dhe aleat i NATO-s që mund të marrë një rol të rëndësishëm në zgjidhjen e çështjeve kritike rajonale dhe evropiane.

SHARE