SË SHPEJTI DO TË THEMELOHET QENDRA RAJONALE PËR SIGURINË KIBERNETIKE NË MAL TË ZI

Kryeministri i Malit të Zi Dr. Dritan Abazoviq, ambasadori i Republikës së Francës në Mal të Zi Christian Timonije dhe ambasadori i Republikës së Sllovenisë në Mal të Zi Gregor Presker nënshkruan sot një letër qëllimi në të cilën shprehën gatishmërinë dhe dëshirën që Qendra Rajonale për Sigurinë Kibernetike dhe Zhvillimin e Kapaciteteve Rajonale Kibernetike të jetë në Mal të Zi.

Ministri i Administratës Publike, Marash Dukaj, tha se me nënshkrimin e letrës së qëllimit, po hyjmë zyrtarisht në një projekt të përbashkët të rëndësishëm që e pozicionon Malin e Zi si Qendër Rajonale për Edukimin e Sigurisë Kibernetike dhe Zhvillimin e Kapaciteteve Kibernetike. “Investimi në dije dhe arsim është investimi më i rëndësishëm. Në Ministrinë e Administratës Publike, një nga parimet tona udhëzuese është ngritja e vazhdueshme e nivelit të njohurive, përmirësimi i aftësive, ndjekja e trendeve botërore dhe aplikimi i përvojave dhe praktikave më të mira. Prandaj këtë Qendër Rajonale e shoh si një nga projektet më të rëndësishme dhe një nga investimet më të rëndësishme në Mal të Zi”, tha ministri Dukaj. “Një nga rezultatet konkrete të punës së Qendrës së ardhshme Rajonale duhet të jetë rezistenca jonë më e madhe ndaj të gjitha sulmeve të ardhshme, sepse kushtet kyçe për zbulimin e hershëm të sulmeve kibernetike janë njohja e të gjitha aspekteve të rrezikut dhe zhvillimit të teknologjive të reja. Në gjithë këtë shohim mundësi dhe shanse për bashkëpunim konkret mes Malit të Zi dhe Francës dhe Sllovenisë”, tha Dukaj. Ambasadori i Francës Timonije vuri në dukje se projekti franko-slloven për të formuar një organ trajnues rajonal ad hoc, me qëllim forcimin e kapaciteteve operacionale dhe strukturore në luftën kundër krimit kibernetik, si dhe zhvillimin e strukturave dhe matricave për të forcuar rezistencën kibernetike të administratave të Ballkanit Perëndimor, po merr formë në Podgoricë, në kuadër të Parkut Shkencës dhe Teknologjisë të Malit të Zi, në kampusin e Universitetit të Malit të Zi, ku do të jetë selia e Qendrës për Zhvillimin e Kapaciteteve Kibernetike të Ballkanit Perëndimor (C3BO). Ambasadori slloven Presker theksoi rëndësinë e nënshkrimit të letrës së synimit ndërmjet Sllovenisë, Francës dhe Malit të Zi me rastin e krijimit të Qendrës Rajonale për Sigurinë Kibernetike në Ballkanin Perëndimor, e cila do të fillojë të funksionojë në fillim tremujori i vitit 2023. Kryeministri i Malit të Zi, Dritan Abazoviq, shprehu mirënjohjen e tij ndaj Francës dhe Sllovenisë për njohjen e rëndësisë së krijimit të një institucioni me karakter rajonal.

SHARE