Sa më shumë dhëmbë të humbasim, aq më pak jetojmë

Higjiena orale dhe jetëgjatësia – sa më shumë dhëmbë të humbasim, aq më pak jetojmë

Ky është alarmi që vjen nga Fondacioni i Shëndetit Oral (OHF), shoqata bamirëse globale e shëndetit oral në Angli, e cila ka kryer kërkime që lidhin jetëgjatësinë tonë me shëndetin e dhëmbëve.

Sipas hulumtimit të kryer nga disa studiues të Universitetit të Kolumbias, ata që arrijnë moshën 74-vjeç pa humbur një dhëmb, ndoshta do të jetojnë deri në 100-vjeç.

Ata që kanë humbur pesë ose më shumë dhëmbë në moshën 65-vjeçare kanë një rrezik më të lartë për të vuajtur nga sëmundje të tilla si sëmundjet kardiovaskulare, diabeti dhe madje edhe osteoporoza.

Sipas OHF, dhëmbët duhet të konsiderohen të rëndësishëm jo vetëm për aktin e përtypjes, por edhe si një tregues i gjendjes fizike.

Çfarë duhet bërë atëherë?

Ju gjithmonë duhet të lani dhëmbët tuaj të paktën dy herë në ditë, sipas OHF. Ja çfarë duhet të bëni për të pasur dhëmbë të shëndetshëm.

1. Kujdesuni për dietën tuaj, duke filluar nga fëmijëria dhe adoleshenca, për të parandaluar përveç kariesit edhe mungesën e lëndëve ushqyese të rëndësishme si hekuri.

2. Mos e teproni me sheqernat.

3. Përtypni ushqime të pasura me fibra për të pastruar dhëmbët dhe për të stimuluar prodhimin e pështymës, e cila përmban substanca të shëndetshme në dobi të indeve dentare dhe rrit vlerën e pH të pllakës.

4. Hani fruta dhe perime që janë të pasura me vitamina, të cilat gjithashtu kontribuojnë në shëndetin oral.

5. Mos pirja e duhanit: përdorimi i duhanit, për shkak të zhvillimit lokal të temperaturave të larta dhe efektit të drejtpërdrejtë të nikotinës, shkakton trashje të shtresës më sipërfaqësore të mukozës, ndryshime qelizore dhe vaskulare dhe shkakton tumore të kavitetit.

6. Pa alkool: alkooli shpërbëhet nga enzimat natyrale të pranishme në gojë dhe shndërrohet në një substancë të quajtur acetaldehid, e cila dëmton indet periodontale. Përveç kësaj, pijet alkoolike, edhe për shkak të përmbajtjes së lartë të sheqerit, shkaktojnë acidozë orale dhe predispozojnë për shfaqjen e erozioneve dhe kariesit. /KP

SHARE