Teknologjia e syve Bionic synon të ndihmojë të verbrit të shohin përsëri

Njëherë e një kohë kishte disa dele të pazakonta australiane, me shikim jashtëzakonisht të mprehtë.

Një tufë e vogël kaloi tre muaj vitin e kaluar me sy artificialë bionikë, të implantuar në mënyrë kirurgjikale pas retinës së tyre.

Këto dele ishin pjesë e një prove mjekësore që synon përfundimisht të ndihmojë njerëzit me disa lloje të verbërisë që të jenë në gjendje të shohin përsëri, shkruan BBC, përcjell Telegrafi.

Qëllimi specifik i testit të deleve ishte të shihte nëse pajisja në fjalë, Phoenix 99, shkaktonte ndonjë reagim fizik të pafavorshëm – dhe syri bionik u tha se ishte toleruar mirë nga kafshët.

Si rezultat, tani është bërë një aplikim për të filluar testimin edhe te pacientët njerëzorë.

Projekti po kryhet nga një ekip studiuesish nga Universiteti i Sidneit dhe Universiteti i Uellsit të Ri Jugor.

Phoenix 99 është i lidhur me valë me një kamerë të vogël të bashkangjitur në një palë syze, funksionon duke stimuluar retinën e përdoruesit.

Retina është shtresa e qelizave të ndjeshme ndaj dritës në pjesën e pasme të syrit që konvertojnë dritën në mesazhe elektrike, dërgohen në tru përmes nervit optik dhe përpunohen në atë që shohim.

Dhe pajisja Phoenix 99 thuhet se është në gjendje të “anashkalojë” qelizat e dëmtuara të retinës dhe të “provokojë” ato që janë ende në gjendje të punojnë.

Sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë, të paktën 2.2 miliardë njerëz në mbarë botën vuajnë nga një formë e dëmtuar e shikimit, duke filluar nga një nivel i butë deri në verbëri totale.

OBSH thotë se ndikimi financiar i kësaj, për sa i përket humbjes së produktivitetit, është më shumë se 25 miliardë dollarë në vit për ekonominë globale.

Sidoqoftë, përdorimi i sistemeve të syve bionik për të ndihmuar në trajtimin e verbërisë është një industri ende në fillimet e saj, por me zhvillimet teknologjike që përparojnë me shpejtësi, një raport pret që sektori të ketë vlerë 426 milionë dollarë deri në vitin 2028.

“Përparimet në teknologji kanë pasur ndikim edhe në oftalmologji”, thotë Dr Diane Hilal-Campo, një okuliste me bazë në Nju Xhersi. “Inovacionet jo vetëm që e kanë bërë diagnozën më të lehtë dhe më të saktë, por kanë transformuar kujdesin ndaj pacientit për të mirë”.

/Telegrafi/

SHARE