MACRON SHPËRNDAN PARLAMENTIN FRANCEZ PAS FITORES SË TË DJATHTËS EKSTREME

Presidenti francez Emmanuel Macron ka shpërndarë Asamblenë Kombëtare dhe ka shpallur zgjedhje të parakohshme, pas rezultatit të forcës së tij në zgjedhjet europarlamentare të fituara nga Fronti Nacional i drejtuar nga Marine Le Pen.

Presidenti francez Emmanuel Macron njoftoi shpërndarjen e Asamblesë Kombëtare dhe bëri thirrje për zgjedhje të parakohshme legjislative që do të mbahen më 30 qershor, me një raund të dytë të mundshëm më 7 korrik.

“Nuk mund ta shpërfill këtë situatë, e cila ka mbizotëruar prej disa vitesh në debatin tonë publik dhe parlamentar”, tha Macron.

Macron u shpreh se rritja e nacionalizmit është një rrezik për Francën dhe Europën.

Vendimi u mor nga humbja e partisë së Rilindjes së Macron në votimin kombëtar të Francës për zgjedhjet e BE-së më 9 qershor.

Partia e ekstremit të djathtë ka dalë në krye me 31.5 për qind të votave, më shumë se dyfishi i partisë së Rilindjes së presidentit Macron.

Pjesëmarrja në këto votime ishte në një nivel rekord prej 45.3 për qind, sipas Ministrisë së Brendshme franceze.

Përpos Francës, e djathta ekstreme ka fituar edhe në Austri, ndërsa në Gjermani fituese projektohet CDU, e ndjekur nga ekstremi i djathtë AfD.

SHARE