GJUKANOVIQ QËNDRON PËR VIZITË PUNE NË SELINË E NATO-S NË BRUKSEL

Ashtu si NATO-ja mund të llogarisë në Malin e Zi, kështu që Mali i Zi mund të mbështetet në NATO, tha Sekretari i Përgjithshëm i NATO-s Jens Stoltenberg, pas takimit me Presidentin e Malit të Zi, Millo Gjukanoviq.

Gjukanoviq ishte sot në Bruksel, në një vizitë pune në selinë e NATO.

“Anëtarësimi në NATO është i mirë për sigurinë dhe prosperitetin tuaj. Investimet nga vendet anëtare të NATO-s janë dyfishuar, gjatë pandemisë koronavirus, anëtarët ndihmuan me pajisje dhe financiarisht,” theksoi Stoltenberg në një konferencë të përbashkët për shtyp.

Ai tha se sfidat e sigurisë që ishin të pranishme para krizës Covid19 nuk u zhdukën dhe tha se NATO do të përpiqet të parandalojë që kriza shëndetësore të kthehet në një krizë të sigurisë.

“Gjatë pandemisë, aktorët shtetërorë dhe jo-shtetërorë përdorën propagandën për të minuar marrëdhëniet tona. Ne në Aleancë po punojmë për të identifikuar dhe zbuluar atë informacion. Ata që duan të na ndajnë ne nuk do të kenë sukses”, theksoi sekretari i përgjithshëm i NATO-s.

Gjukanoviq tha se gjatë tre viteve të mëparshme të anëtarësimit, partneriteti midis Malit të Zi dhe NATO u forcua më tej dhe vlerësoi se vendi ka përparuar përmes këtij bashkëpunimi.

Ai gjithashtu theksoi se vendi ynë ka paraqitur një plan kombëtar deri në vitin 2024, i cili, siç tha ai, tregon një vendosmëri të vendosur për Malin e Zi për të përmbushur detyrimet e tij në lidhje me bartjen e barabartë të barrës në financimin e Aleancës.

Ai falënderoi Stoltenberg për ndihmën e tij gjatë pandemisë Covid19. “ Pas nesh është faza më e vështirë, faza e parë, lufta për jetën e njerëzve. 

“Mali i Zi ka treguar një shkallë të lartë të efikasitetit dhe organizimit të institucioneve dhe kompetencave të nënsistemeve kryesore shtetërore.  Ne e kemi shpallur përfundimin e epidemisë në Mal të Zi dhe vendin tonë si destinacion pa koron, dhe tani jemi përqendruar në sfidat e fazës tjetër – përmirësimin e pasojave të Covid19,” deklaroi Gjukanoviq.

Sfidat kryesore, tha presidenti, tani janë në ekonomi.

“Detyra është të rikuperohen burimet kryesore ekonomike, në mënyrë që të ruahet një mjedis të favorshëm politik për ngjarjet që pasojnë, dhe që janë zgjedhjet. Është shumë e rëndësishme që ato të mbahen në kushte adekuate të një stabiliteti të plotë ekonomik dhe shoqëror,” tha Gjukanoviq.

Gjithashtu, presidenti malazez tha se është e nevojshme t’i rezistohen presioneve joparimore që duan të prishin perspektivën evropiane të rajonit të Ballkanit.

Sipas tij, shkaku i të gjitha problemeve tona është mungesa e gjatë e vendeve të Ballkanit Perëndimor përtej vlerave të arritjeve të komunitetit euro-atlantik.

SHARE