ALIGRUDIQ: RRETH 4.000 NËNA ME TRE E MË SHUMË FËMIJË DO TË KTHEHEN NË PENSION

Nëse miratohen ndryshimet në ligjin e sigurimeve pensionale dhe invalidore, rreth 72,000 pensionistë malazezë do të kenë të drejtën e një pensioni minimal prej 450 euro.

Kështu ka thënë për TVMZ, drejtori i Fondit PIO, Ranko Aligrudiq, i cili ka theksuar se kjo rritje është kyçe për ngritjen e standardeve të pensionistëve.

“Nuk mund të themi numrin e saktë të pensionistëve që do të marrin 450 euro pension nga 1 janari, por bëhet fjalë për 72 mijë përfitues pensioni, nga të cilët 40600 marrin pensionin minimal aktual prej 296 euro, 28,000 pensionistë që marrin një pension në intervalin mes më të ulëtit aktual dhe atij të ardhshëm dhe rreth 4.000 nëna me tre e më shumë fëmijë”, theksoi Aligrudiq.

Aligrudiq theksoi se Fondi PIO pret me padurim çdo rritje të pensioneve, megjithëse ai është i mendimit se një rritje në këtë mënyrë krijon një farë disharmonie dhe se për të është e qartë se pensionistët me 30 e më shumë vite shërbim presin pensione më të larta se ata me 10 e ca vite shërbim.

Ai shpjegoi se nënat me tre e më shumë fëmijë mund t’i kthehen në çdo kohë të drejtën e vjetër dhe masën e re të pensionit.

“Pensioni është një e drejtë e fituar dhe pensionet e tyre mund t’i disponojnë sipas dëshirës. Në atë kohë ato hoqën dorë nga e drejta për të marrë pension, sepse në atë moment u ishte më e leverdishme të merrnin kompensimin prej 330 euro, sesa pensionin minimal të atëhershëm. Tani ky pension është shpallur 450 euro dhe presim që rreth 4.000 nëna të kthehen në pensionin e tyre”, shpjegon Aligrudiq.

Ai thotë se rreth 600 nëna kanë paraqitur tashmë kërkesa për pension normal.

“Nuk ka nxitim, është një e drejtë e fituar. U bëj thirrje nënave që fillimisht të presin miratimin e ligjit”, tha Aligrudiq dhe theksoi se është i sigurt se secili prej tyre që ka të drejtë me siguri do të kalojë në shumën e pensionit.

SHARE