PRONA NË GJIRIN E VALDANOS PO U KTHEHET ISH-PRONARËVE TË SAJ

Ligji për eleminimin e pasojave të konfiskimit të Gjirit të Valdanosit do të miratohet, sepse do të mbështetet nga anëtarët e shumicës parlamentare. Miratimi i tij do të korrigjojë padrejtësinë për dekada të tëra ndaj ish-pronarëve të ullishtave në zonë. Kjo u njoftua në debatin e sotëm të këtij ligji në Parlamentin e Malit të Zi nga deputeti i Listës Shqiptare, Genci Nimanbegu, i cili është edhe propozuesi i këtij ligji.  Nimanbegu falënderoi deputetët për mbështetjen e ligjit dhe tha se dokumentacioni i planifikimit përcakton që ndërtimi në Valdanos nuk do të lejohet pa lejen e komuniteteve lokale, gjë që ishte shqetësim i disa deputetëve. Nimanbegu tha se bukuria e Gjirit të Valdanos, ku janë vendosur ullishtat, e shtyu ushtrinë Jugosllave të shpronësonte një sipërfaqe prej 643 mijë metrash katrorë në 1978, e cila më pas përmbante 17,825 pemë ulliri dhe t’u merrte pronarëve pronat e tyre. “Një total prej 204 familjeve zotëronin këtë pjesë të ullishtës në atë kohë dhe vetëm 16 pronarë nuk e pranuan marrëveshjen. Bindja e ish-pronarëve u krye në një mënyrë të tillë që ata u dërguan në stacionin e policisë në mënyrë që ata të pranonin ndërtimin e një baze ushtarake në zonë. Ajo nuk u ndërtua kurrë, u ndërtua një vendpushim, i cili nuk ekziston sot. Në atë vend, gjithçka tani është lënë pas dore, ullishtat janë të pakalueshme dhe sipas raportit, mund të shihet se gjithçka tani është shkatërruar,” tha Nimanbegu. Ligji përcakton, siç tha Nimanbegu, që ish-pronarët ose trashëgimtarët e kësaj prone kanë një periudhë tre vjeçare për të paraqitur një kërkesë për kthimin e tokës në Administratën e Pronës. “Pas bërjes së kësaj kërkese, menaxhmenti ka një periudhë prej gjashtë muajsh për t’iu përgjigjur dhe pranuar këtë kërkesë. Kjo do t’i kthejë ish-pronarët në zotërim,” tha ai. Nimanbegu tha se nëse toka dhe pemët e ullirit po përkeqësohen, shteti duhet të marrë përgjegjësinë për kthimin ish-pronarëve të tij. “Studimi mbi vlerësimin e gjendjes së ullinjve në Valdanos vlerësoi se nëse ullinjtë do të ktheheshin në gjendjen e tyre funksionale, vlera e tyre do të ishte 1.67 milion euro, e cila do të zgjaste shtatë vjet. “Në gjendjen e mëparshme mund të sillen më së miri nga ish-pronarët e tyre,” tha Nimanbegu

SHARE