VENECIA NË UNESCO / PUBLIKOHET RAPORTI: DORA E NJERIUT KA SJELLË PASOJA TË RËNDA PËR TRASHËGIMINË E QYTETIT

UNESCO ka rekomanduar që një nga destinacionet turistike më të njohura dhe më të brishta në Itali, një vend si Venecia, t’i shtohet listës së rrezikut të trashëgimisë.

Organizata e Kombeve të Bashkuara për Arsimin, Shkencën dhe Kulturën i bën thirrje qeverisë italiane të sigurojë përkushtimin maksimal për të trajtuar problemet në Venecia, e cila ka vite që po përballet me shumë turistë dhe efektet e ndryshimeve klimatike .

Venecia është një mijëra vendet e përcaktuara aktualisht si një sit i Trashëgimisë Botërore , të cilat kanë vlerë të jashtëzakonshme për shkak të opsioneve kulturore dhe natyrore.

Rekomandimi për vendosjen e Venecias në listën e Trashëgimisë Botërore në Rrezik është bërë nga UNESCO dhe ekspertë, përpara samitit që pritet të mbahet në shtator.

Projekt-rezoluta parashikon përmirësimin e gjendjes së mjedisit dhe mbrojtjen e ndërtesave kulturore.

Venecia është përballur me një numër të lartë të problemeve të motit në vitet e fundit.

Në nëntor 2019, përmbytjet ishin aq të katastroike sa u rrezikuan thesaret dhe ndërtesat historike.

Në shkurt të këtij viti, qyteti u përfshi nga thatësira ekstreme, situatë që solli pezullimin e lundrimit të gondolave në disa kanale.

Raporti i bërë thekson se ndërhyrja njerëzore ka pasur efekte më të rënda në Venecia.

SHARE