DARMANOVIQ: BALLKANI PERËNDIMOR NJË PËRPARËSI GJEO-STRATEGJIKE E BE

Ballkani Perëndimor është një pjesë integrale e Evropës dhe një përparësi gjeo-strategjike e Bashkimit Evropian, theksoi Ministri i Jashtëm i Malit të Zi Srgjan Darmanoviq në takimin e sotëm me Kryetarët e diplomatëve të Rajonit dhe Komisionerin Evropian për Fqinjësi dhe Negociata të Zgjerimit, Oliver Varheli, të organizuar me video-konferencë.

Ministria e Punëve të Jashtme njoftoi se në fokus të bisedimeve ishte Komunikimi nga Komisioni për Mbështetjen e Ballkanit Perëndimor në COVID-19 dhe Rimëkëmbja mbasë pandemisë, e cila përfaqëson kontributin e Komisionit Evropian në Samitin BE-Ballkan Perëndimor, më 6 maj.

Dokumenti raportohet se siguron një përmbledhje të masave të mbështetjes financiare të BE-së për kujdesin shëndetësor dhe rimëkëmbjen ekonomike nga kriza COVID-19 në vendet e Ballkanit Perëndimor, si dhe për investimet afatgjata që do të mbështesin zhvillimin ekonomik dhe proceset e reformave të vendeve aspirante.

“Thelbësore është që BE vazhdon të projektojë stabilitetin dhe të kontribuojë në prosperitetin e Rajonit, i cili është interesi ynë i përbashkët strategjik “, thuhet në dokument.

Angazhimi për Ballkanin Perëndimor dëshmohet gjithashtu nga fakti se plani i Bashkimit Evropian gjithashtu vendos përparësi kryesore për rimëkëmbjen e fqinjëve, ndër të cilët vendet e rajonit konsiderohen më të afërt.

Ai gjithashtu theksoi angazhimin e Unionit për bashkëpunim me vendet e Ballkanit Perëndimor në fushat kryesore.

“Qëllimi i mbështetjes së mëtutjeshme është të favorizojmë grante për kredi, të përmirësojmë transportin, energjinë dhe lidhjen dixhitale dhe të rrisim investimet në ekonomi, si dhe të ndihmojmë ndërmarrjet e vogla dhe të mesme,” tha Varheli.

Ai ishte veçanërisht i kënaqur që BE ka provuar se kishte një qasje gjeo-strategjike ndaj rajonit.

Ai përshëndeti Presidencën Kroate të BE në këto periudha sfiduese, duke vlerësuar se, megjithë situatën aktuale, ajo do të sigurojë një shtysë shtesë për perspektivën evropiane të Ballkanit Perëndimor.

Pjesëmarrësit së bashku përshëndetën bashkëpunimin e ngushtë të BE-së dhe solidaritetin e saj me Ballkanin Perëndimor në luftën kundër COVID-19.

Ata theksuan gjithashtu rëndësinë e vendimit të Komisionit Evropian për integrimin e Ballkanit Perëndimor në mekanizma shtesë mbështetës në këtë krizë, duke përfshirë edhe përjashtimin nga kufizimet në eksportet e furnizimeve mjekësore nga Bashkimi Evropian, gjë që është dëshmi e mëtejshme e angazhimit të Unionit për rajonin.

SHARE