GJEKA: MËNYRA E MIRATIMIT TË LIGJIT NJË GODITJE NË DEMOKRACI

Mënyra e votimit për ndryshimet në Ligjin për Lirinë e Fesë është një goditje në demokracinë, tha deputeti i koalicionit shqiptar “Bashkë nji za” Fatmir Gjeka, duke deklaruar se Qeveria do të duhet të marrë përsipër të gjitha pasojat e miratimit të një akti të tillë ligjor. Ai tha se nuk e kupton mënyrën e miratimit të ndryshimeve në ligj. “Ne mendojmë se është një goditje në demokracinë në një kohë kur ne kemi më pak nevojë për të. Nga parlamenti, të gjithë qytetarët e goditur nga pandemia duhet të dërgojnë mesazhe të mira, të cilat në këtë rast të veçantë absolutisht nuk u bënë,” tha Gjeka. Ai beson se nevojiten shumë më shumë dialog, mirëkuptim i ndërsjellë, respekt, vlerësim dhe “veçanërisht njohuri mbi këto çështje”. “Shpejtësia e premtuar lehtë është shumë e rrezikshme. Historia është një dëshmi e besueshme se ashpërsia është treguesi më i mirë i kohëzgjatjes së shkurtër të një fenomeni,” tha ai. Sipas tij, aleanca politike e shqiptarëve beson se këto dhe çështje të tilla duhet të lidhin, e jo të ndajnë. “Ashtu siç nuk mund ta kuptojmë se është në interesin e dikujt që katolikët dhe myslimanët të mos shkojnë më në Rumi, që ata të dëshirojnë të shënojnë territorin në Qytetin e Vjetër të Ulqinit, Martinaj ose Shas, ku të gjitha ato kisha u ruajtën nga qytetarët e Anës së Malit, zonat që janë kryesisht myslimanë dhe të gjithë shqiptarë,” shtoi Gjeka. “Për ne, duke pasur parasysh mënyrën se si duket e zhurmshme, ajo ka qenë gjithmonë dhe është një provokim i pastër,” tha Gjeka. Ai kujtoi se mandatari i atëhershëm, “dhe tani Kryeministër”, u tha atyre gati tre muaj më parë se qytetarët malazes ishin “duke u argëtuar” me një problem që nuk është më. Ai beson se Qeveria ka bërë një lëvizje jo të mirëmenduar. “Në vend që të lëmë pasionet të qetësohen dhe të përpiqen të arrijnë konsensusin më të gjerë. Ne mendojmë se kjo do të ishte në interesin më të thellë të këtij vendi, të gjithë qytetarëve tanë dhe komuniteteve fetare,” theksoi Gjeka. Ai tha se kjo qeveri do të duhet të marrë përsipër të gjitha pasojat e miratimit të një akti të tillë ligjor.

SHARE