RËNIA E NUMRIT TË TË INFEKTUARVE PËR 10 DERI NË 14 DITË

Masat e reja kufizuese, të cilat kanë hyrë në fuqi në disa komuna sot, mund të japin rezultate për 10 deri në 14 ditë, thotë ndihmësi i drejtorit të ISHP-së, Dr. Senad Begiq.

“Në mënyrë që ndonjë masë të japë rezultate, duhet të kalojë periudha e inkubacionit, kështu që pritet që në 10 deri në 14 ditët e ardhshme të kemi një efekt të dukshëm të masave që kemi propozuar, gjë që përsëri varet nga zbatimi i masave në terren. Unë shpresoj që ata që janë të ngarkuar me kontrollin do të forcojnë kontrollet, dhe se qytetarët do të kuptojnë seriozitetin e situatës. Nëse java e mëparshme përsëritet ose ajo atje prapa 14 ditësh, kam frikë se sistemi i kujdesit shëndetësor nuk do të jetë në gjendje të përballojë “, tha Begiq, si mysafir në programin e mëngjesit të TVMZ.

Begiq tregon se komunat janë të ndara në katër kategori në varësi të numrit të pacientëve në 14 ditët e mëparshme.

“Çdo komunë që lëviz nga një grup në tjetrin do të përballet me masa më të rrepta,” tha ai.

Begiq theksoi se në këtë cikël, masat më të rrepta janë futur në komunat e Andrijevicës, Nikshiqit, Beranes, ku situata epidemiologjike është më e keqja dhe ku shkalla, veçanërisht në Nikshiq, është pesë herë më e lartë se në nivelin shtetëror.

Shkolla do të nisë në varësi të situatës në terren

Duke folur për fillimin e shkollës, Begić tha se në komunat ku nuk ka një numër të madh të infektuarve, nuk ka asnjë arsye që shkollat ​​të mos fillojnë të punojnë.

“Në Nikshiq, nga ana tjetër, hapja klasike e një shkolle do të përbënte një rrezik epidemiologjik dhe ne duhet të presim për hapjen e shkollave,” tha Begiq.

Ai rithekson se pozicioni i ISHP-së është që në të gjitha ato komuna ku niveli i sëmundjes 14-ditore është më i lartë se i paraparë me hapjen e shkollave, duhet pritur, por të organizohen orë mësimore online.

Objektet hotelierike paraqesin rrezik epidemiologjik

Ai gjithashtu e kupton që ata të cilët po kërkojnë heqjen e ndalimeve të punës në komuna të caktuara, po përpiqen të mbrojnë biznesin e tyre.

“Unë jam gjithashtu i befasuar nga mungesa e solidaritetit dhe dhembshurisë,” tha Begiq, duke shtuar se ata duhet të kujdesen për sjelljen me përgjegjësi shoqërore.

“Ata mund të marrin shpjegimin më të mirë kur të shkojnë në ndonjë nga rrjetet sociale dhe të shohin atje mënyrën e sjelljes së qytetarëve në disa objekte hotelierike,” tha Begiq.

Ai gjithashtu kujton se në valën e dytë, të rinjtë ishin më të prekur nga virusi corona.

“Ata kryesisht deklarojnë të dhënat se ata ishin pjesë e jetës të natës dhe ne kemi prova të forta shkencore se mënyra në të cilën funksionuan shumë objekte hotelierike paraqet një rrezik epidemiologjik,” përfundoi Begiq.

SHARE