BEGIQ: TANI PER TANI SHMANGËM SKENARIN MË TË ZI

Ne kemi filluar zbatimin e masave në kohë dhe për fat të mirë kemi shmangur skenarin e rasteve më të këqija që shumë vende kanë përjetuar në luftimin e Covid 19, tha Dr Senad Begiq, Ndihmës Drejtori i Institutit të Shëndetit Publik.

Që nga 17 marsi, kur janë regjistruar rastet e para të infektuara në Mal të Zi, deri sot, kur 321 persona u sëmurën dhe shtatë pacientë humbën jetën, epidemia është monitoruar nga Instituti i Shëndetit Publik.

Epidemiologët malazez filluan të bëjnë rekomandime për qytetarët përsëri në shkurt, dhe mbi këtë bazë, Qeveria futi disa ndalime dhe masa në 10 mars, para se të shfaqeshin rastet e para, duke ulur presionin mbi sistemin shëndetësor.

“Dy gjëra janë të rëndësishme këtu: rezultatet përmblidhen gjithmonë kur gjithçka ka mbaruar dhe tjetra, jashtë respektit për të gjithë të sëmurët dhe të ndjerit, të dhënat epidemiologjike nuk duhet të shihen kurrë si një lloj gare dhe konkurence”, tha Begiq për gazetën Pobjeda.

Se a mund të pritet vala e dytë dhe nëse virusi korona mund të bëhet sezonal, Begiq thotë se, është ende herët për të folur, veçanërisht në pritje të gjetjes së një vaksine.

“Natyra e këtij virusi deri më tani ka befasuar dhe mospërfillur shumë nga ato që kemi menduar se e kemi ditur, kështu që do të ishte krejtësisht joserioze të kënaqemi në çdo parashikim afatgjatë. Ekzistojnë disa skenarë dhe modele të mundshme, secila me avantazhet dhe disavantazhet e veta,” thekson Begiq.

Ai nuk sheh asgjë të keqe në mbajtjen e distancës dhe higjenës së duarve.

Ai thotë se Instituti i Shëndetit Publik i Malit të Zi aktualisht ka 216 punonjës me orar të plotë që mbulojnë specialitete të ndryshme të shëndetit publik.

SHARE