DUKE FILLUAR NGA 4 MAJI, DO TË HAPEN DYQANET, PARUKERITË, QËNDRAT E FITNESIT…

Faza e parë e zbutjes së masave, tha Simoviq, dëshmoi se ishte e justifikuar, por ata gjithashtu regjistruan marrëdhënie të papërgjegjshme, jo të qytetarëve, por të atyre që ofrojnë shërbime për qytetarët, dhe tashmë është lëshuar një urdhër për trajtimin e tyre më efikas dhe të azhurnuar.

Një sjellje e tillë, shtoi ai, shkel planet për lëshimin e masave dhe ringjalljen e ekonomisë, e cila tha se nuk do ta lejoj.

Trupi Koordinues Kombëtar të Sëmundjeve Infektive, nëse situata epidemiologjike mbetet nën kontroll, do të aprovojë në fazën e dytë të lehtësimit të përkohshëm të planifikuar për më 4 maj:

  1. Sigurimi i dyqaneve (tekstile, këpucë, artikuj teknikë, materiale ndërtimi, zanate, parukeri dhe sallone bukurie, qendra fitnesi, librari, zyra dentare, autoshkollë, shërbime me qira, rent-a-car, muze dhe galeri …) .
  2. Lehtësimi i shkuarjes në vilat në komunat e tjera.
  3. Transporti taksi urban si dhe transporti urban lokal në komunat ku nuk janë regjistruar raste të koronavirusit të rinj.

Nëse e kapërcejmë me sukses fazën e dytë, faza e tretë, siç njoftohet nga Simoviq, do të fillojë më 18 maj dhe do të përfshijë: hapjen e restoranteve, kafeneve, tarracave të hoteleve, bareve të plazheve, plazheve dhe qendrave tregtare.

Nëse e kapërcejmë me sukses këtë fazë, faza e katërt, shtoi ai, do të filloj në 1 qershor dhe do të përfshijnë trafik rrugor, hekurudhor dhe të lundrueshëm urban dhe ndërkomunal, me masa mbrojtëse të përshtatshme.

Arritja e qëllimeve të përcaktuara dhe zbutja e masave do të varet, tha Zëvendëskryeministri njëherësh Kryetar i Trupit Kordinues Kombëtar për Sëmundjet Infektive, Millutin Simoviq, nga rezultatet e të gjithë shoqërisë sonë në përmbushjen e gjashtë kritereve kryesore:

  1. Për të mbajtur nën kontroll përhapjen e infeksionit;
  2. Testim i mëtejshëm domethënës, monitorim i izolimit dhe kontakteve;
  3. Vëmendje dhe kujdes i mëtejshëm i veçantë për institucionet shëndetësore dhe shtëpitë për të moshuarit dhe kategoritë e tjera të prekshme;
  4. Vendosja e masave parandaluese të përcaktuara qartë në secilin vend të punës;
  5. Maksimizimi i rrezikut të hyrjes së virusit nga vendet e tjera;
  6. Përfshirja dhe angazhimi i plotë i qytetarëve – pasi secili individ luan një rol kryesor në aftësimin e tyre për të qëndruar të qëndrueshëm.

SHARE