DYSHOHET SE LLOJI I RI I KORONAVIRUSIT ËSHTË SHFAQUR EDHE NË MAL TË ZI

Epidemiologia e Institutit të Shëndetit Publik Karolina Hajdukoviq tha se priten rezultatet e mostrave për llojin e ri të koronavirusit, të cilat u dërguan në laboratorin e referencës në Berlin, pas dyshimit se lloji i ri u shfaq edhe në Mal të Zi. Ajo paralajmëron qytetarët se nëse ata tashmë kanë kontraktuar virusin corona, kjo nuk do të thotë domosdoshmërisht se ata nuk do të marrin një lloj tjetër të virusit. “Problemi është mutacion i kombinuar, dhe kjo na shqetëson, sepse mund të shkaktojë transmetim më të lehtë të virusit, dhe nga ana tjetër, aftësinë për të anashkaluar përgjigjen imune të nikoqirit. E cila në përkthim do të thoshte që nëse një person është i sëmurë me Covid-19, kështu që nëse shfaqet një lloj i ri, nuk do të thotë se nuk do të sëmuret përsëri, gjë që është shumë e rëndësishme që njerëzit ta dine,” tha Hajdukoviq. Shqetësuese, thotë ajo, është tendosja britanike, e cila ka qenë aktuale që nga fundi i dhjetorit dhe e cila është përhapur në më shumë se 60 vende. Ajo tha se situata epidemiologjike është akoma shumë komplekse, me një nivel të lartë të transmetimit lokal dhe numrin e infeksioneve të reja në baza ditore. Situata më e rëndë pas festave është në Podgoricë, Nikshiq, Tivar dhe Budva.

SHARE