BRAJOVIQ BISEDON ME UDHËHEQËSIT E ASAMBLESË PARLAMENTARE TË OSBE

Rajoni dhe Mali i Zi morën mbështetje politike dhe ekonomike nga Bashkimi Evropian, i cili konfirmoi perspektivën evropiane të Ballkanit Perëndimor, tha Kryetari i Parlamentit të Malit të Zi Ivan Brajoviq në një video-konferencë me drejtuesit e Asamblesë Parlamentare të OSBE-së dhe krerët e delegacioneve nga rajoni.

Përveç sfidave shëndetësore dhe ekonomike, Kryetari i Kuvendit shtoi se Mali i Zi njëkohësisht po përballet me shkatërrim të rëndë politik të drejtuar kundër shtetit dhe institucioneve të tij, nga Kisha Ortodokse Serbe, e mbështetur nga aktorë të caktuar politikë nga shteti fqinj, dhe të gjithë, siç deklaroi ai, nën maskën e mbrojtjes së të drejtave dhe lirive fetare.

Duke folur për zgjedhjet e ardhshme parlamentare, Brajoviq theksoi se ato do të mbahen në vjeshtë brenda afatit ligjor, dhe kujtoi se në fillim të majit, ai dërgoi një ftesë në institucionet evropiane për misione vëzhguese.

Ai theksoi kënaqësinë e tij për faktin se nga dita e djeshme, Mali i Zi është vendi i parë pa të infektuar me koronavirus, dhe se lajmi i shkëlqyeshëm është rezultat i një strategjie dhe përpjekjesh në kohë dhe të menduar mirë të institucioneve dhe individëve, si dhe të gjithë shoqërisë.

Duke hapur konferencën, Kryetari i Asamblesë Parlamentare të OSBE-së George Cereteli theksoi se gjatë pandemisë Covid19, komitetet e kësaj organizate, e cila ka 57 shtete, ishin në komunikim të vazhdueshëm, dhe se pati një shkëmbim informacioni midis anëtarëve në fushën prioritare të sigurisë shëndetësore.

Raportuesi Special për Evropën Juglindore, Mark Pritchard theksoi kënaqësinë për bashkëpunimin e shteteve, solidaritetin dhe përgjegjësinë gjatë epidemisë së virusit korona, dhe tani ruajtja e stabilitetit në Ballkanin Perëndimor dhe përballja me sfidat ekonomike janë përpara.

Raportuesi Special Pritchard gjithashtu bëri thirrje për dërgimin e misioneve vëzhguese në vendet që përballen me zgjedhjet parlamentare, nëse situata epidemiologjike do të jetë e favorshme.

SHARE