MALI I ZI PO PËRBALLET ME PRESIONE JOPARIMORE MBI SOVRANITETIN

Kryetari i Parlamentit të Malit të Zi, Ivan Brajoviq, në seancën e Asamblesë Parlamentare të Procesit të Bashkëpunimit në Evropën Juglindore, tha se Mali i Zi po përballet me një sfidë tjetër serioze, dhe kjo është presione joparimore ndaj sovranitetit tonë në vendimmarrje dhe zbatim të prioriteteve të përcaktuara evropiane, me qëllim të ndarjes dhe tensionit.

Ai theksoi edhe një herë se Mali i Zi sot ka forcën dhe aftësinë për t’i rezistuar të gjitha presioneve dhe sulmeve, duke vazhduar të ecë përpara në rrugën e planifikuar, duke marrë parasysh kryesisht qytetarët e saj dhe interesat kombëtare.

Tema e sesionit të këtij viti ishte “Perspektivat për bashkëpunimin rajonal në epokën pas pandemisë: koha për integrim më të madh?”

Ai theksoi se në Mal të Zi asnjëherë nuk ka pasur dilema se në cilën rrugë po shkojmë dhe çfarë duam të arrijmë, dhe kjo është një Mal i Zi civil, i qëndrueshëm, demokratik, anëtar i NATO-s dhe Bashkimit Evropian.

Kryetari i Kuvendit theksoi se Mali i Zi tani ka një periudhë të re për të hyrë sa më shpejt në fazën tjetër të integrimit në Bashkimin Evropian, si vendi i vetëm kandidat me të gjitha kapitujt e hapur të negociatave.

Ai u bëri thirrje kolegëve të tij nga Bashkimi Evropian, përkundër të gjitha sfidave, të mbajnë dyert e Bashkimit të hapura për vendet e Evropës Juglindore, sepse ky është një interes i përbashkët politik, ekonomik dhe sigurie.

Brajoviq tha se përparësia e të gjitha parlamenteve duhet të jetë më shumë se kurrë mbrojtja e vlerave demokratike dhe solidaritetit, duke theksuar se Parlamenti i Malit të Zi ka një partner të përgjegjshëm për realizimin e një të ardhme të përbashkët evropiane.

SHARE