GJUKANOVIQ: E RËNDËSISHME QË MALI I ZI TË KETË NJË QEVERI PËR SHKAK TË DETYRIMEVE TË TIJ NDËRKOMBËTARE

Presidenti i Malit të Zi Millo Gjukanoviq tha se më e rëndësishmja tani është që Mali i Zi të ketë një qeveri të re, në mënyrë që t’i mundësohet parlamentit dhe ekzekutivit, gjë që do të krijojë kushte për vendimmarrje që do të thotë përmbushje me përgjegjësi të detyrimeve tona ndërkombëtare. Gjukanoviq, i cili mori pjesë sot në samitin e NATO-s në Bruksel, tha se ishte një mundësi për të tërhequr vëmendjen për faktin se Ballkani Perëndimor është nën sulmin e pretendimeve perandorake ruse. Ai tha se Mali i Zi duhet të vazhdojë të sigurojë mbrojtje për popullatën e Ukrainës përmes formave të ndryshme të ndihmës, përfshirë ato humanitare. Duke thënë se samiti tregoi një shkallë të lartë vendosmërie për të qëndruar në rrugën e agresionit të Rusisë kundër Ukrainës, Gjukanoviq tha se “mbështetja e fortë për Ukrainën dhe gatishmëria e Aleancës për të ofruar mbështetjen e nevojshme nga ai vend për t’i rezistuar agresionit” u konfirmua. “Është konfirmuar gatishmëria për të forcuar më tej strukturat e NATO-s në të gjithë zonën euroatlantike, veçanërisht në krahun lindor të aleancës”, tha Gjukanoviq, duke deklaruar se agresioni rus kundër Ukrainës është një goditje për sigurinë evropiane dhe euroatlantike. Duke komentuar mundësinë e dërgimit të forcave shtesë në katër misione, Gjukanoviq tha se Malit të Zi nuk i ka munguar asnjë detyrim deri më tani: “Mali i Zi tashmë ka ushtarët e tij në formacionet e NATO-s. Nuk ka dyshim se ne do të vazhdojmë të përmbushim detyrimet tona shtesë për të forcuar strukturat e NATO-s në krahun lindor të Aleancës.“

SHARE