GJUKANOVIQ: MALI I ZI TË UDHËHEQË NË RRUGËN EVROPIANE

Mali i Zi mund të jetë një vend lider në rrugën evropiane në periudhën e ardhshme dhe të jetë promotor i vlerave evropiane në rajonin e Ballkanit Perëndimor, tha presidenti Millo Gjukanoviq. Pas takimit të liderëve të Bashkimit Evropian (BE) dhe të Ballkanit Perëndimor, Gjukanoviç u tha gazetarëve se nga takimi dërgohet një mesazh i qartë se vendet e Ballkanit Perëndimor kanë një vend në BE dhe se është shumë e rëndësishme të rivendoset besueshmëria. ndaj politikës reformuese të rajonit tonë. Siç tha ai, në takim u diskutua për kontekstin gjeopolitik në dritën e agresionit të Rusisë kundër Ukrainës dhe theksoi më tej rëndësinë e angazhimit, jo vetëm brenda BE-së, por edhe midis vendeve kandidate që aspirojnë anëtarësimin. “Është e rëndësishme që çdo vend të kuptojë se duhet të jetë në anën e vlerave themelore evropiane në të dyja këmbët.  Ky është një mesazh që është mirë të dëgjohet sepse Mali i Zi ka vite që është harmonizuar me politikën e sigurisë së jashtme të BE-së”, tha Gjukanoviq. Ai tha se është folur shumë se si të kapërcehet ngërçi në integrimin evropian, si dhe problemet specifike të Ballkanit Perëndimor. Ai tha se kur është fjala për Malin e Zi, kudo dëgjohen fjalë inkurajuese dhe përshëndetet fakti që ndryshimi i qeverisë shënoi vazhdimin e politikës së lëvizjes dinamike të shtetit drejt BE-së. Ai shtoi se standardet pritet të përmbushen, para së gjithash në sundimin e ligjit. “Mesazhi im ishte i qartë se ne nuk po kërkojmë rrugë të shkurtra dhe se jemi gati të krijojmë kushte për zhbllokimin e procesit të negociatave në kapitullin 23 dhe rrjedhimisht të procesit të përgjithshëm të negociatave në afat të shkurtër,” tha Gjukanoviq. 

SHARE