MILLATOVIQ: MALI I ZI MBETET I PËRKUSHTUAR NDAJ PARIMEVE TË OKB-së

Mali i Zi mbetet i vendosur në rrugën e së ardhmes euroatlantike, marrëdhënieve të mira fqinjësore dhe multilateralizmit, dhe duke e vlerësuar këtë fakt, ne nisëm kandidaturën për pozitën e anëtarit jo të përhershëm të Këshillit të Sigurimit të OKB-së për periudhën nga viti 2026 deri në vitin 2027, tha presidenti i Malit të Zi, Jakov Millatoviq.

Siç thuhet në njoftimin e Shërbimit Informativ të Presidentit të Malit të Zi, në Debatin e Përgjithshëm të seancës së Asamblesë së Përgjithshme të OKB-së në Nju Jork, ai tha se tema e debatit të këtij viti pasqyron sfidën kryesore me të cilën përballet OKB-ja – rindërtimi i besimit dhe solidaritetit global.

Kriza aktuale gjeopolitike, siç tha ai, paraqet një sfidë serioze për paqen dhe sigurinë ndërkombëtare dhe është një tregues alarmant i nevojës për t’u kthyer në dispozitat e Kartës së OKB-së dhe vlerat qytetëruese mbi të cilat mbështetet rendi botëror i bazuar në rregulla.

“Unë konfirmoj dhe përsëris mbështetjen dhe përkushtimin e fortë të Malit të Zi ndaj qëllimeve dhe parimeve të Kombeve të Bashkuara – veçanërisht në kohë si këto kur uniteti dhe solidariteti global janë jashtëzakonisht të nevojshëm,” vuri në dukje Millatoviq.

Sipas tij, për të zgjidhur në mënyrë efektive problemet globale, nevojitet një udhëheqje e mençur.

Ai përsëriti se Mali i Zi është i vendosur të kontribuojë në mënyrë aktive dhe konstruktive dhe të mbështesë përpjekjet kolektive për të ruajtur paqen dhe sigurinë në botë.

Ai po ashtu theksoi se hyrja e Malit të Zi në BE është një histori domethënëse jo vetëm për vetë Malin e Zi, por do të jepte një shembull pozitiv për të gjitha vendet aspirante nga Ballkani në Evropën Lindore, se zgjerimi i BE-së është i gjallë dhe ende i mundshëm.

SHARE