Sipas studimit, ka dy proteina gjaku që mund të mbajnë çelësin për një jetë të gjatë dhe të shëndetshme

Studimet nga Universiteti i Edinburgut hetojnë se cilat proteina mund të ndikojnë në rritjen e moshës.

Në studimin më të madh gjenetik të plakjes, shkencëtarët kanë zbuluar dy proteina të gjakut që ndikojnë në sa kohë dhe sa jetë e shëndetshme do të jetojmë.

Ambicia e tyre është të zhvillojnë ilaçe që synojnë këto proteina si një mënyrë për të ngadalësuar të gjithë procesin, shkruan Mirror.

Që nga mosha e rritur trupat tanë janë në rënie të pashmangshme, gjë që rezulton në sëmundje të lidhura me moshën dhe përfundimisht vdekje. Shkalla me të cilën plakemi dhe vdesim varet nga gjenetika, mënyra e jetesës, mjedisi dhe rastet. Ky studim zbulon rolin që luajnë proteinat (gjenetika) në këtë proces.

Nivelet tona të këtyre përcaktohen nga ADN-ja që trashëgojmë nga prindërit tanë dhe ata, nga ana tjetër, ndikojnë në shëndetin tonë.

Shkencëtarët kombinuan rezultatet e gjashtë studimeve të mëdha gjenetike në plakje – duke arritur në qindra mijëra njerëz. Ata studiuan 857 proteina dhe identifikuan dy që kishin efekte të fuqishme negative në rritjen e moshës. Për shembull, njerëzit që trashëguan ADN-në që shkakton nivele të larta të këtyre proteinave ishin më të dobët, kishin shëndet më të dobët të vetëvlerësuar dhe kishin më pak gjasa të jetonin një jetë jashtëzakonisht të gjatë sesa ata që nuk e kishin.

Pra, çfarë bëjnë këto proteina? E para, LPA, prodhohet në mëlçi dhe mendohet se luan një rol në koagulimin e gjakut. Nivelet e larta të LPA mund të rrisin rrezikun e ngurtësimit të arterieve që çon në sëmundje të zemrës dhe goditje në tru.

Proteina e dytë, VCAM1, qëndron në rreshtimin e enëve të gjakut dhe kontrollon zgjerimin dhe tkurrjen e tyre në koagulimin e gjakut dhe përgjigjen imune. Nivelet e VCAM1 rriten kur kemi një infeksion dhe kjo rrit sistemin imunitar.

Studiuesit thonë se me barnat që ulin nivelet e LPA dhe VCAM1, mund të përmirësojmë cilësinë dhe gjatësinë e jetës sonë. Tashmë ekziston një provë klinike që teston një ilaç për të ulur LPA-në si një mënyrë për të zvogëluar rrezikun e sëmundjeve të zemrës dhe VCAM1 në studimet e hershme të kafshëve përmirësoi njohjen gjatë pleqërisë. “Identifikimi i këtyre dy proteinave kyçe mund të ndihmojë në zgjatjen e viteve të shëndetshme të jetës”, thotë Dr. Paul Timmers. /Telegrafi/

SHARE