BOZHOVIQ NJOFTOI SE PUNONJËSIT E ARSIMIT DO TË SHKOJNË NË STRASBURG NËSE NUK U RRITEN PAGAT

Nëse nuk sigurohen 18 milionë euro për rritjen e pagave të punonjësve të arsimit, ata janë të gatshëm të kërkojnë drejtësi në gjykatën e Strasburgut, tha kryetari i Sindikatës, Radomir Bozhoviq.

Ministria e Financave tha se rritja e pagave që kërkojnë nuk është sistematikisht e qëndrueshme dhe se nuk është mirë të rriten pagat përmes rritjes së koeficientit.

Komisioni për Arsim, Shkencë dhe Kulturë me shumicë votash e mbështeti propozim-buxhetin lidhur me ato fusha.

Gjatë diskutimit, Bozhoviq tha se po diskutohet për gjithçka, por nuk ka asnjë pikë të nënshkruar për rritjen e pagave prej 10 për qind për punonjësit e arsimit.

“Kur kemi hyrë në negociata për këtë, ne ramë dakord si masë kompromisi që të ardhurat tona të rriten trefish. E kemi përfshirë në kontratën kolektive të degës. Ata koeficientë tashmë janë nxjerrë. Nuk është marrëveshje, por kërkoj që të respektoni atë që është nënshkruar. Ajo kontratë është forca e ligjit për ne dhe përmes saj llogariten fitimet për të gjithë ne. Ne jemi partner i Ministrisë së Arsimit, nuk jemi fantazma”, tha Bozhoviq.

Ai tha se viti shkollor ka nisur me grevë paralajmëruese, sepse sistemi arsimor shihet si një njësi konsumatore që konsumon dhe nuk prodhon asgjë.

“Arsimi është themeli i çdo vendi, nëse neglizhojmë edukimin e personelit, nuk po bëjmë punën tonë. Të respektojmë atë që shkruhet në kontratën kolektive të degës. Politizimi nuk na ka sjellë asgjë të mirë”, ka thënë Bozhoviq.

Ai tha se kryeministri Milojko Spajiq në takim u ka shpjeguar se qeveria e kaluar nuk i ka përfshirë në udhëzimet makroekonomike për vitin 2024.

SHARE