MALI I ZI – NJË HISTORI E SUKSESSHME EVROPIANE

Presidenti i Malit të Zi, Millo Gjukanoviq priti delegacionin e anëtarëve të mbrojtjes së Aleancës së Oqeanit (OACM) e kryesuar nga nënkryetari i asaj organizate, Stjepan Mesiq, ish-presidenti i Republikës së Kroacisë.

Duke prezantuar programin e asaj organizate, nënkryetari Mesiq, tha se ata nuk e zgjidhën rastësisht Malin e Zi për vizitë dhe bashkëpunim të mundshëm.

Ai theksoi se Mali i Zi, si një histori e suksesshme evropiane që çon në shumë fusha të përparimit, njihet si një vend që mund të bëjë një hap tjetër përpara në miratimin e parimeve të jetës së shëndetshme dhe cilësore dhe mbrojtjes së mjedisit dhe të jetë pjesë e programit për të mbrojtur burimet natyrore dhe bregdetit.

Projekti i pastrimit të sipërfaqes së detit dhe brezit bregdetar, i cili shoqëron dhënien e Flamurit të Bardhë si shenjë e një zone të certifikuar të detit, u prezantua nga themeluesi dhe kryetari i organizatës Kristijan Curoviq, me një ofertë për pjesëmarrje dhe bashkëpunim me këtë organizatë dhe integrimin e mundshëm të Malit të Zi si markë mjedisore.

Duke përshëndetur të ftuarit, Presidenti Gjukanoviq tha se nisma ishte shumë frymëzuese dhe në përputhje me nevojat për t’iu përgjigjur sfidave të kësaj kohe.

“Papërgjegjësia ndaj mjedisit që ne ndajmë është sjellë pothuajse në pikën e fundit në një nivel global, dhe është e nevojshme të ndërmarrim hapa konkretë për të shpëtuar planetin Tokë për pasardhësit tanë,” tha ai.

Me mbështetjen e projektit OACM, ai shprehu gatishmërinë e tij fillestare për pjesëmarrjen e Malit të Zi, i cili do të diskutohet me delegacionin e Organizatës nga përfaqësues të Ministrisë së Zhvillimit të Qëndrueshëm dhe Turizmit.

SHARE