QEVERIA PO SHQYRTON ULJEN E TAKSAVE TË AKCIZËS

Ministria e Investimeve Kapitale ka dërguar të hënën një iniciativë në Ministrinë e Financave për uljen e akcizës për derivatet e naftës me të paktën dhjetë për qind, për të neutralizuar një rritje të re të mundshme të çmimit të karburanteve nga java e ardhshme, mëson Vijesti.

Në shpjegimin e propozimit thuhet se sipas të dhënave aktuale nga bursat ndërkombëtare të derivateve të naftës dhe kursit të dollarit dhe euros, në rregullimin e radhës të çmimeve me pakicë më 25 shtator, mund të ketë një rritje të re të çmimit.

Çmimet e dy llojeve të benzinës do të rriteshin për katër cent secila, eurodizeli për nëntë cent dhe nafta për ngohje për tetë cent.

Në bazë të ndryshimeve të vitit të kaluar në ligjin e akcizës, Qeveria ka mundësi që përkohësisht të ulë masën e akcizës deri në 50 për qind për shkak të çrregullimeve në tregjet ndërkombëtare.

Akciza për benzinën është 54,9 cent, ndërsa për naftën është 44 cent.

Akciza është përfshirë në përllogaritjen e tatimit mbi vlerën e shtuar prej 21 për qind, kështu që një ulje prej dhjetë për qind e akcizës do të ndikonte në çmimin më të ulët për uljen totale të çmimit të benzinës dhe eurodizelit.

Siç thuhet në sqarim, ulja e akcizës do të neutralizonte në masë të madhe rritjen e çmimit të naftës, ndërsa të dyja llojet e benzinës do të ishin më të lira.

Të gjitha llojet e karburanteve u rritën me një deri ne tre cent javën e kaluar, që është rritja e 11-të e çmimeve që nga fillimi i vitit.

SHARE