PARQET NACIONALE T TË MALIT TË ZI, TË RËNDËSISHME PËR GJERMANI

Gjermania është shumë e interesuar në ruajtjen dhe zhvillimin e kapaciteteve turistike të pesë parqeve nacionale në Mal të Zi, në të cilat do të vazhdojë të ndihmojë,u kumtua gjatë takimit të  ministrit të zhvillimit të qëndrueshëm dhe turizmit të Malit të Zi Pavlle Radulloviq dhe ambasadorit të gjermanisë Gunther Mattern.

Në takim u vlerësua se parqet nacionale të Malit të Zi, paraqesin një potencial të shkëlqyeshëm për zhvillimin e turizmit natyror dhe kulturor, pasi turistët që preferojnë këtë lloj pushimi dhe argëtimi janë shumë shpesh entuziastë të trashëgimisë kulturore të MZ.

Siç raportohet nga Ministria në takim morën pjesë edhe eksperti gjerman Tomas Wohrenstein dhe përfaqësuesit e kompanisë publike Parqet Kombëtare.

Radulloviq theksoi bukurinë, historinë, kulturën dhe rëndësinë e jetës për popullatën që u vendos në zonën e sotme të këtyre parqeve natyrore, veçanërisht duke theksuar Liqenin e Shkodrës.  Ai tha se këto vende  një shans të madh për zhvillim dhe për këtë presin mbështetjen e Gjermanisë.

Radulloviq,  tha se është shumë e rëndësishme për të rritur ndërgjegjësimin e publikut për dëmtimin e ndotjes së natyrës, sidomos parqet nacionale që përfaqësojnë tokën e butë. Bashkëbiseduesit u pajtuan se është e nevojshme të gjendet një masë në mes nevojës së turistëve për të kaluar një natë në një park kombëtar dhe në anën tjetër të shijojnë natyrën e paprekur.

Mattern i interesoi të dinë se sa Mali i Zi, fiton nga puna e Parqeve Nacionale, dhe për këtë Radulloviq u përgjigj se për momentin shteti financon ekzistencën e tyre.

Sipas tij, qëllimi është që me një model ndryshe të punës, me kalimin e kohës,  të heqin pagesën për hyrje, siç është rasti në 80% të vendeve të Bashkimit Evropian.

SHARE