Materiali në dollapin tuaj ka anën e tij të errët! Zbuloni pse nuk duhet të blini viskozë

Që nga fillimi i celulozës, viskoza është përdorur në 1890 si një alternativë më e lirë ndaj pambukut për prodhim

Viskoza, e njohur edhe si pëlhurë prej fijesh artificiale, është një fibër celulozike e zakonshme. Për shkak se është më i lirë se pambuku, ka sjellë mbiprodhim të këtij materiali.

Sot, viskoza është e përfaqësuar kudo, sidomos në industrinë e modës “së shpejtë”, aq sa është thuajse e pamundur të mos kesh të paktën një bluzë apo fustan viskoze në dollapin tënd, transmeton Telegrafi.

Megjithatë, viskoza ka efekte jashtëzakonisht të dëmshme në mjedisin e jetesës, siç është përdorimi i kimikateve të dëmshme dhe burimet joetike për materialin.

Disulfidi i karbonit, për shembull, i cili përdoret në prodhimin e fijeve të viskozës, gjithashtu çon në efekte anësore vdekjeprurëse në shëndetin e punëtorëve.

Prandaj, mund të mos jetë për t’u habitur që viskoza si pasojë çon në një sasi më të lartë të emetimeve të gazeve të kopshteve të qelqta sesa prodhimi i pambukut.

Alternativat e viskozës

Në vend të përdorimit të viskozës, ka alternativa nga të cilat mund të zgjedhim, të tilla si fibra celuloze janë më të qëndrueshme. Me shqetësimet në rritje në mesin e popullatës, shumë biznese të reja kanë marrë përsipër sfidën e marrjes së pulpës nga burime të tjera të panumërta si portokalli, qumështi, druri dhe kafeja.

Kompanitë duket se e kanë kuptuar rëndësinë e ruajtjes së mjedisit kur përdorin burime të ndryshme për të marrë fibra. Konsumatorët e kanë kuptuar gjithashtu se sa e rëndësishme është kjo dhe po fiksohen gjithnjë e më shumë pas artikujve që theksojnë se ato janë ose të ricikluara ose të bëra në një mënyrë miqësore me mjedisin ose të qëndrueshme.

Nëse nuk hasni në artikuj me këtë veçori ose kompani që gjejnë mënyra alternative për të mbledhur celulozën, është gjithmonë e rëndësishme të blini materiale natyrale si pambuku organik ose liri. Jo vetëm që janë më të mira për mjedisin, por janë edhe më të këndshme dhe të shëndetshme për lëkurën. /Telegrafi/

SHARE