DIABETI I TIPIT 1 PO BËHET GJITHNJË E MË I ZAKONSHËM NË MAL TË ZI

Vlerësohet se në Mal të Zi ka rreth 60,000 diabetikë.

I ftuar në programin e mëngjesit në TVMZ, endokrinologu Aleksandar Gjogo vuri në dukje faktin se për çdo diabetik të diagnostikuar, ka një diabetik të padiagnostikuar, prandaj thekson rëndësinë e kontrollit dhe udhëheqjes së një jetese të shëndetshme.

“Nëse marrim parasysh se diabeti është pasojë e të ashtuquajturës mënyrë jetese jo të shëndetshme, duhet t’i shtojmë edhe faktin se diabeti i tipit 1 është gjithashtu në rritje, që tregon për statusin imunitar të organizmit dhe që nuk varet aq shumë nga stili i jetesës dhe tek ne po ashtu është në rritje”, tha doktor Gjogo.

Doktori Dragan Likiq tregoi se numri i diabetikëve të diagnostikuar në baza vjetore varion nga mbi 2000 deri në mbi 3000 persona të sapodiagnostikuar.

Sipas regjistrit të diabetit, diabeti i tipit 2 është më i zakonshmi në Mal të Zi.

“Dhe pikërisht faktorët e rrezikut nga të dhënat tregojnë se 80 për qind e të sëmurëve kanë peshë të shtuar trupore dhe 40 për qind janë fizikisht joaktivë. Pra janë dy çelësa që hapin derën e sëmundjes, duke parandaluar parandalimin e suksesshëm të prediabetit dhe të gjitha çrregullimeve të metabolizmit të glukozës, si dhe diabetin e tipit 2, të cilin mund ta parandalojmë 80 për qind me sukses”, tha Dr. Likiq.

SHARE