MBËSHTETJE PËR VAZHDIMIN E PROCESIT TË NEGOCIATAVE

Hungaria mbetet e përkushtuar për të ardhmen evropiane të Malit të Zi dhe do të vazhdojë të mbështesë fuqimisht rifillimin e procesit të negociatave, përfshirë mbylljen e gjashtë kapitujve që janë teknikisht të gatshëm tani, tha Ministri i Jashtëm hungarez Peter Sijarto.

Presidenti i Malit të Zi Millo Gjukanvoq priti Sijarton dhe falënderoi Hungarinë për vëmendjen e saj ndaj Malit të Zi dhe në rrethanat e pandemisë dhe për dhurimin e pajisjeve mbrojtëse mjekësore të dorëzuara sot nga Ministri i Jashtëm.

“Ai theksoi se treguesit e fundit për gjendjen e epidemisë në nivel kombëtar, duke shtuar se situata po hyn në një fazë më të qetë, si dhe që institucionet shtetërore kanë konfirmuar një nivel të lartë funksionaliteti, efikasiteti dhe angazhimi,” theksohet nga kabineti i Gjukanoviqit.

Ai tha se Mali i Zi po përballet me një fazë të rimëkëmbjes ekonomike, gjatë së cilës përpjekjet do të përqendrohen në zvogëlimin e humbjeve të pritura sa më shumë në kushtet e shqetësimeve globale që prekin veçanërisht ekonomitë e përqendruara në turizëm dhe shërbime, siç është Mali i Zi. 

Në kontekstin e integrimit evropian, Presidenti Gjukanoviq falënderoi Hungarinë për theksin e saj të vazhdueshëm në rëndësinë e integrimit të Ballkanit Perëndimor në Bashkimin Evropian (BE).

Ai falënderoi për mbështetjen e përkushtuar tashmë ndaj Malit të Zi për hapjen e kapitullit të fundit të negociatave në mënyrë që të dinamizojë procesin e negociatave.

“Në nivelin dypalësh, është konfirmuar niveli i lartë i marrëdhënieve ndërshtetërore dhe bashkëpunimi dhe hapësira për zgjerimin e mëtutjeshëm të saj është njohur, veçanërisht në fushën e ekonomisë dhe forcimin e pranisë së investimeve hungareze, bazuar në përvojat shumë të mira deri më tani”, thuhet në deklaratë.

Siç theksuan ata, Sijarto përcolli përshëndetjet e kryeministrit Viktor Orban, si dhe ftesën e Budapestit për Gjukanoviqin për të vizituar zyrtarisht Hungarinë në vjeshtë, e cila u pranua.

SHARE