INFERMIERËT KANË PUNUAR ME PËRGJEGJËSI EDHE PARA VIRUSIT

Këtë vit, 12 maj – Dita Ndërkombëtare e Infermierisë, si dhe të gjitha datat e rëndësishme, festohet në rrethana të ndryshme, por pa dyshim asnjëherë me zë më të lartë dhe me një mesazh gjithnjë e më të fortë.

Kjo konfirmohet nga parulla e këtij viti – “Infermierët – një zë për udhëheqjen e kujdesit shëndetësor në botë”, njoftoi Shoqata Kombëtare e infermierëve dhe mamive të Malit të Zi.

Pas muajsh luftimesh të mëdha me pandeminë e virusit korona, e cila ende po vazhdon, bota me siguri ka një pamje të ndryshme të profesionit të infermierisë.

“Tani njerëzit na quajnë “heronj”, ata na duartrokasin. Megjithë përpjekjet tona të vazhdueshme deri më tani, padyshim që njohuritë dhe pjesëmarrja jonë në sistemin shëndetësor nuk u vlerësuan siç duhet deri disa muaj më parë. Sot, të gjithë flasin për sakrificën tonë, edhe pse ne punojmë po aq me përgjegjësi, përkushtim dhe profesionalizëm siç kemi bërë para koronavirusit. Sot, infermierët janë në qendër të vëmendjes, dhe kjo sfidë shëndetësore për të gjithë planetin zbulon punën e pazëvendësueshme të infermierisë, të cilën të gjithë e njohin dhe e vlerësojnë,” thuhet në deklaratë.

OBSH ka shpallur vitin 2020 vitin e infermierëve dhe mamive dhe këtë vit shënon 200 vjetorin e lindjes së themeluesit të infermierisë moderne, Florence Nightingale.

Drejtori i Këshillit Ndërkombëtar të infermierëve, Howard Catton, theksoi se viti nuk kishte qenë kurrë më i përshtatshëm, për shkak të masës dhe kontributit të infermierëve dhe mamive në zgjidhjen e problemeve që lidhen me virusin COVID 19.

Gjatë gjithë këtyre muajve, ditëve dhe netëve, duke punuar në rrethana kur ata luftuan me pasiguri dhe shqetësim me një virus të panjohur dhe të paeksaminuar, për të cilin bota ende nuk ka vaksinë, duke bërë përpjekje të mëdha dhe duke aplikuar të gjitha njohuritë dhe aftësitë e tyre, duke rrezikuar jetën e tyre dhe shëndetin e anëtarëve të familjes së tyre, ata mbetën të njëjtë, kompetent, rezistent dhe infermierë të qëndrueshëm që ishin aty para pandemisë.

Mesazhi i raportit është i qartë: qeveritë duhet të investojnë në edukimin e infermierisë, përmirësimin e praktikës së infermierisë, udhëheqjen dhe edukimin e fuqisë punëtore të infermierisë për të ardhmen. “Pa infermierë, mamitë dhe punëtorët e tjerë të shëndetit, shtetet nuk mund të fitojnë luftën kundër epidemisë ose të arrijnë mbulim shëndetësor universal dhe Qëllime të Zhvillimit të Qëndrueshëm,” thuhet në deklaratë.

SHARE