ÇDO VIT, 20 DERI NË 30 FËMIJË SËMUREN NGA DIABETI

Çdo vit, 20 deri në 30 fëmijë sëmuren nga diabeti. Kështu tha Dr. Natasha Çuroviq Popoviq gjatë një ligjërate me rastin e Ditës Botërore të Diabetit në Institutin e Sëmundjeve të Fëmijëve.

“Numri i fëmijëve që vuajnë nga diabeti është i madh. Është shumë e rëndësishme ta njohësh atë dhe është gjithashtu e rëndësishme që trajtimi të jetë i disponueshëm për të gjithë fëmijët që e kërkojnë atë. Diabeti është një sëmundje e rrezikshme, e cila mund të shfaqet ose sepse nuk ka insulinë, ose sepse veprimi i saj është dobësuar”, tha ajo.

Mjekja theksoi se diabeti mund të shfaqet në çdo moment.

“Nëse nuk njihet më herët tek fëmijët, kjo do të çojë në përkeqësim të gjendjes së tyre dhe të gjitha simptomat shfaqen shumë herët”, tha Çuroviq Popoviq.

Ajo tha se diabeti i fëmijëve karakterizohet me oscilimet në gjak.

“Trajtimi dhe jeta e fëmijëve me diabet shoqërohen me sfida të shumta. Periudha e pubertetit është veçanërisht sfiduese…” tha Dr. Çuroviq Popoviq.

Doktoresha Maja Raiçeviq tha se në Mal të Zi janë 262 fëmijë dhe të rinj nën moshën 18 vjeçare që kanë probleme me diabetin.

“Mali i Zi renditet ndër vendet që kanë probleme të mëdha me diabetin. Në vitin 2021 janë regjistruar 39 pacientë, që është një numër rekord. Jemi të shqetësuar që pothuajse çdo i katërti fëmijë që vuan nga diabeti zbulohet vonë…”, tha Raiçeviq.

Siç tha ajo, hulumtimi i saj ka treguar se rreth 20 për qind e prindërve nuk janë të kënaqur me mbështetjen e shkollave kur bëhet fjalë për diabetin.

“Rreth 90 për qind e prindërve mendojnë se ushqimi në shkollë nuk është adekuat…”, tha Raiçeviq.

Drejtori i Institutit të Sëmundjeve të Fëmijëve ka uruar fëmijët për këtë ditë dhe ka uruar që gjithçka të shkojë “siç duan ata”.

SHARE