NIMANBEGU: PARTITË SHQIPTARE TË MOS SILLEN NË MËNYRË KONKURRUESE

Zgjerimi i subjekteve politike shqiptare është modeli më efikas i pjesëmarrjes në zgjedhjet e ardhshme parlamentare, tha drejtuesi i Forcës, Genci Nimanbegu, duke deklaruar se është në interesin e partive shqiptare të forcojnë bashkëpunimin, dhe jo të veprojnë në mënyrë konkurruese.

“Pas vitit 2012, kur ligji shfuqizoi elektoratin special për votuesit shqiptarë, ne pretendojmë se Ligji për Zgjedhjen e Këshilltarëve është diskriminues,” tha Nimanbegu për agjensinë MINA.

Siç tha ai, pjesa e popullsisë që përfaqëson bazën zgjedhore të partive shqiptare përfaqëson rreth pesë përqind të tërë popullsisë së Malit të Zi.

Ai kujtoi se në zgjedhjet e fundit në vitin 2016, rreth 50 përqind e elektoratit shqiptar, pra 9,790 votues votuan për listat shqiptare.

I pyetur nëse është pajtuar me vlerësimin e kolegëve të tij nga Alternativa Shqiptare se Forumi Shqiptar “si një entitet politik unik dhe i fuqishëm i shqiptarëve në Mal të Zi” duhet të forcohet përpara zgjedhjeve parlamentare, Nimanbegu u përgjigj se Forca ka punuar për forcimin e bashkëpunimit midis partive shqiptare.

Siç tha ai, Forca në koalicion me Unionin Demokratik të Shqiptarëve dhe Alternativen Shqiptare, arriti një bashki të plotë të plotë të Tuzit dhe shumë fitore të tjera politike pas zgjedhjeve të vitit 2016.

Ai kujtoi se ligji përcakton që plotësia e Komunës së Tuzit zbatohet 18 muaj pas votimit në parlament, i cili, siç deklaroi ai, krijoi parakushtet për të mundësuar narrativën politike të Forumit Shqiptar.

“Është në interesin tonë të forcojmë bashkëpunimin, dhe të mos veprojmë në mënyrë konkurruese. Shpresojmë që kjo intervistë të ketë një efekt pozitiv edhe në disa subjekte politike,” tha ai.

I pyetur se sa, sipas mendimit të tij, partitë shqiptare mund të fitojnë mandate në zgjedhjet e ardhshme, ai tha se Forca është e angazhuar për ndryshimin e legjislacionit aktual zgjedhor dhe garantimin e katër mandateve në Parlament shqiptarve.

SHARE