E DIELA MBETET ENDE DITË JO PUNE

Për momentin, e diela mbetet ditë jopune për punëtorët në tregti, tha sekretari i përgjithshëm i Unionit të Sindikatave të Lira Srgja Kekoviq, duke thënë se nuk është e qartë pse Oda Ekonomike e Malit të Zi është tani duke i kërkuar Gjykatës Kushtetuese shfuqizimin e ligjit të dielën. Nga ana tjetër, Millica Lazareviq nga Oda Ekonomike thotë se e shohin si kompromis mundësinë e punës të dielave gjatë fluksit më të madh të turistëve. Ndër të tjera, Lazareviq kujtoi se menjëherë pas futjes së të dielës jopune në mars 2020, filloi kriza COVID, e cila la gjurmë në biznes dhe ekonomi. Mirëpo, një qëndrim të tillë të përfaqësueses të Odes Ekonomike nuk e ndan Kekoviq. Treguesit tanë tregojnë se në vitin e parë nuk ka pasur pushime nga puna në tregti, se ka funksionuar pozitivisht, pra pa humbje. Gjërat e para të tilla kanë ndodhur me Covid-in dhe nuk ka të bëjë fare me të dielat jopune. Lazareviq thotë se kërkesa e tyre është që Gjykata Kushtetuese të vendosë për kushtetutshmërinë e iniciativës se dieles jopune, dhe nëse nuk është e mundur të shfuqizohet, të punohet një numër te caktuar javësh gjatë sezonit të verës apo dimrit. Kur është fluksi më i madh i turistëve ose të paktën punojnë gjatë një turni. Kekoviq përsërit zgjidhjet e mëparshme kompromisi: “Sipërmarrësit dhe mikro-ndërmarrjet, me deri në 10 punonjës, të punohet gjatë stinës së verës dhe dimrit duhet të punojnë për një total prej pesë muajsh, pagat për punën e së dielës duhet të rriten me 100 për qind dhe kontrolli mbi respektimin e të drejtat te punonjësve duhet të rriten”.

SHARE